Мазилка от филхармонията в Бургас за малко не уби жена


Мазилка от филхармонията в Бургас за малко не уби жена
Снимка: civi.bg
22 Януари 2018, Понеделник


От Министерство на културата от години обещават ремонт. Вижте как се стигна до разрухата на тази уникална за морския град сграда

Автор: Дина Харизанова

Историческата за Бургас концертна зала „Иван Вульпе“ в центъра на града се руши пред очите на преминаващите. Падаща мазилка, изпочупени прозорци и разбити стъпала – така описва сградата в сигнала си към мобилното приложение – Civi – Иво, който с очите си видял преди няколко дни как мазилка за малко да падне върху жена, минаваща по ул. "Славянска". 

Припомняме, че първите пукнатини по сградата се появиха, скоро след като четвъртият по големина православен катедрален храм в България „Св. св. Кирил Методий“ буквално се разцепи заради абсурден проект за строеж на подземен паркинг на едноименния площад в центъра на морския град.

Цепнатини бяха забелязани и по зданието на едноименната гимназия „Св св. Кирил и Методий“.

След дългогодишни усилия и харчене на много пари храмът бе изкърпен и закрепен, но все още не се знае дали ценните стенописи в него ще могат да бъдат възстановени. 

По филхармонията  обаче нищо не е правено. Ремонт на рушащата се постройка беше обещан още преди години от бившия министър на културата – Вежди Рашидов. В края на 2016 г. той дори заяви пред „Флагман", че би останал във властта, "защото сградата на филхармонията в Бургас е пред срутване" и обяви, че търси средства. 

Сега на ход е новият културен министър Боил Банов. Той също призна, че "сградата има нужда от тотален, съвременен ремонт".

В интервю за "Флагман" през септември 2017 г. той твърди: "Отпуснали сме средства на директора на Държавната опера в Бургас да извърши проектиране. Предвидили сме и ще осигурим средства от бюджета за 2018 г.".

И се зарече: "Готовият проект ще бъде реализиран, ще ремонтираме сградата!".

Сградата „Иван Вульпе“ е архитектурен паметник на културата от 30-те години на ХХ в. и има важно място в хармоничната връзка на двете градустройствени ядра на Бургас: площад „Св. св. Кирил и Методий” и площад „Баба Ганка”.  Тя е свързана с богатата история на музикалното изкуство в морския град. Кръстена е на името на Иван Вульпе, един от най-заслужилите оперни дейци в града.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки