Карловският музей пази първия в страната печат на градски съвет


Карловският музей пази първия  в страната печат на градски съвет
22 Януари 2018, Понеделник


Друга ценна реликва е първата протоколна книга

Автор: Десант

Специфичното чувство на отговорност, което са носели първите съветници на Карлово, личи красноречиво и в протоколната книга на Първия градски съвет, и в печата, с който са подпечатвали важните решения за устройството на града веднага след освобождението му.



„Печатът е от 1878 г. и е направен много красиво. Той е изключителна скъпоценност. Много малко са музеите, които съхраняват първите печати на първите си градски съвети, а и карловският е създаден първи в страната“ – разкрива пред медиите главният уредник на общинския Исторически музей Петя Цолева – Иванова. 

Друга ценна реликва е първата протоколна книга на Градския съвет. Тя бива водена от януари до август 1878 г. В нея е вписано избирането на Васил Караиванов за председател на Първия изборен градски съвет на Карлово. Този избор е изписан и върху плочата в църквата „Свети Николай“, където е извършено Учредителното събрание, в което са взели участие 35 достойни представители на карловската общественост.

В книгата е описано подробно всяко едно заседание, какво е правено на него и какви решения за взети за устройване на живота след освобождението от турско робство. Отразени са и изборите на следващите председатели и секретари. Всеки собственоръчно се е подписал в нея.

Няколко години по-късно има още една протоколна книга на Карловския градски съвет. Тя започва да се води от 1 февруари 1882 г. В нея протоколите са много по-дълги и описателни. Те вече се подпечатват от кмета и членове, които имат собствени печати. Богатите турци са подпечатвали със свои, а другите от тях, които нямали печати, са изписвали имената си на османотурски.

В тази протоколна книга има два печата, които също се съхраняват в Историческия музей в Карлово. Единият е за Съвета, а другият е за кмета. Печатът с надпис Карловското общинско управление е от 1887 г. С него са се подпечатвали основно счетоводните документи. Той се е съхранявал от касиера или счетоводителя.



По това време административно се изисквало надписите на тези печати да бъдат както на български, така и османотурски. За изработката им Петя Цолева разказва, че при първия печат на Първи градски съвет личи емоционалността как веднага всичко трябва да започне да се решава, защото проблемите са изключително много. При изработката на другите два печата личи натрупаният опит.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки