Как били убити пленниците от Адрианополската и Девелска епархии


Как били убити пленниците от Адрианополската и Девелска епархии
22 Януари 2018, Понеделник


Езичниците принуждавали християните да ядат месо през светата Четиридесетница

Автор: Десант

На 22 януари се чества паметта на светите мъченици Мануил, Георгий, Петър - епископ Български, Леонтий, Сионий Български, Гавриил, Йоан, Леонт, Парод и други - на брой общо 377, пострадали за Христовата вяра през 814 г.

В сборника си „Малък катехизис" преподобният отец Теодор - игумен на Студийския манастир в Константинопол, разкрива подробности от трагичните събития през онова далечно време.

„В България, както разправят добре осведомените, излязло престъпно нареждане от тамошния владетел: заловените в плен наши братя християни да ядат месо през светата Четиридесетница. Тези, които склонят, щели да запазят живота си, а онези, които не се подчинят, щели да бъдат убити.

Когато нареждането на безбожника влязло в сила, народът се събрал, настанал голям плач и ридание [между тях] и жените и децата им.

От една страна, те отстоявали християнския закон, а от друга страна, се страхували от телесна смърт.

Накрая, о, печална вест, те били победени, подчинявайки се на безбожната заповед. Прочее, четиринадесет от тях се откъснали и се противопоставили, казвайки, че не трябва нито да се подчиняват, нито да ядат месо против християнския закон.

Народът се спускал към тях и ги увещавал да отстъпят пред необходимостта, да не отиват напусто на смърт, а [после] отново чрез покаяние да се обезвинят. Но увещанията и разколебаването нямали никакво въздействие над тях, които били насочили поглед към Бога и към обещаваното блаженство.

Прочее, езичниците като видели, че упорството на мъжете е несломимо, решили чрез едного да надвият останалите и, като го умъртвили, веднага направили децата и жената му роби, та по този начин останалите да се разколебаят и да се подведат.

Но те останали по-непреклонни, викайки: „Ние сме християни и ще споделим съдбата на нашия убит брат." Прочее, с тази изповед те претърпели мъченическа смърт и се представили пред Господа".


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки