Вицепремиерът Валери Симеонов бе гост на Бабинден в УМБАЛ-Бургас


Вицепремиерът Валери Симеонов бе гост на Бабинден в УМБАЛ-Бургас
Снимки: Теодора Иванова
21 Януари 2018, Неделя


На първо място трябва да бъде подпомагано отговорното родителство, т.е. да се раждат деца не заради социалните помощи, категоричен бе заместник министър-председателят по демографската политика

Автор: Десант

Персоналът на родилното отделение и ръководството на УМБАЛ-Бургас отпразнуваха днешния Бабинден с мило тържество. Тази година негов гост бе вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов.



В УМБАЛ-Бургас годишно проплакват за първи път между 1600 и 1800 бебета. Лекарите, акушерките и медицинските сестри от родилното отделение не пестят усилията си да полагат грижи за новородените и техните майки. Затова огромна е и благодарността, която получават от тях. Това се видя и на тържеството, на което дойдоха и много майки и техните поотраснали бебета, родени през 2107 г. в най-голямата болница в Бургаска област.

„Бих искал цялото общество да засвидетелства нужното уважение към вашата важна и отговорна професия, която често остава подценявана“, обърна се към лекарите и акушерките вицепремиерът Валери Симеонов.



Новородените в УМБАЛ-Бургас за миналата година  са 1620, като двойките близнаци са повече в сравнение с предходната година.  Продължава и тенденцията момчетата да бъдат повече от момичетата. От началото на 2018 г. УМБАЛ-Бургас регистрира 100 раждания. Над 70% от бебетата идват на бял свят по естествен начин. Секциото се прави само в краен случай по медицински показания, което е световен златен стандарт в акушерството и гинекологията.

Повод за гордост е и фактът, че от откриването си до момента Звеното за асистирана репродукция регистрира 90 раждания на бебета, заченати ин витро.

Валери Симеонов поздрави екипа на отделението и специално изтъкна ролята на днешните „баби", които със своята отговорност и професионализъм се борят с отрицателните демографски тенденции в страната. 

Той подчерта, че правителството взима многопосочни мерки за преодоляване на демографската криза, която от години „топи" България. Вицепремиерът обърна внимание, че на първо място трябва да бъде подпомагано отговорното родителство. Т.е. да се раждат деца не заради социалните помощи, както това е характерно за ромския етнос. Всеизвестно е, че неговите представители превръщат раждането и отглеждането на деца в бизнес. 

Валери Симеонов отбеляза, че като цяло системата на здравеопазването ни страда от тежки недъзи и това засяга не само раждаемостта. Но той бе категоричен, че правителството ще направи всичко възможно да помогне българите да бъдат по-здрави и да получават по-качествена здравна помощ.


В категории: Новини , Политика , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки