РЕТРО: Креватна фабрика в Русе произвеждала автобуси „Опел Блиц“


РЕТРО: Креватна фабрика в Русе произвеждала автобуси „Опел Блиц“
Автобус „Опел Блиц“ на площада в Крумовград през 1942 г. Снимка от архива на Мими Николова
21 Януари 2018, Неделя


За нуждите на полиция и жандармерия на базата на шаси „Додж” пък пуснала серия автомобили с удължена база

Автор: Дина Харизанова

Автобус „Опел Блиц“ е спрял на площада в Крумовград в далечната 1942 г. Снимката, която публикува 24rodopi.com е от архива на Мими Николова.

Автобусът е изработен през 1939 година в Русе. Ливреята (окраската) е дело на майсторите в Каросерийната работилница в града край Дунав. Всъщност става въпрос за... Креватната фабрика на братя Габровски", която през периода 1939- 1940 г. произвежда за нуждите на „градските аутубусни служби" около 60 луксозни каросерии на базата на внесени шасита "Опел Блиц".

Братя Габровски са родом от Ески Джумая ( дн. Търговище), но се преместват в Русе, тъй като тук виждат по- големи възможности за развитие.

След  „Братя Габровски – първа българска фабрика за язми и манифактура на едро”, те основават и Креватна фабрика „Изкуство”, която произвежда железни кревати, детски колички и др. През 1928 г. пък купуват фалиралата  фабрика за мебели „Карпати”. На тяхна база създават „Братя Габровски” – акционерно дружество за желязна индустрия и търговия.

Така през 1939 г. стават представители на „Опел” за България. В креватната фабрика „Изкуство” са произведени около 50-60 луксозни автобусни каросерии на базата на шаси „Опел”. За нуждите на полиция и жандармерия на базата на шаси „Додж” е произведена серия автомобили с удължена база.


„Додж”-ове на софийската жандармерия, с каросерии произведени в Креватната фабрика на  братя. Габровски, София 1940 г. Снимка: ruseonline.info

През 1940 г. братя Габровски преместват управлението на фирмата в София. По време на войната, компанията им е принудена да започне производството на балиращи машини за сено и слама за нуждите на армията.  През 1947 г. е национализирана.


В категории: Нова история , История , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки