Учредиха Национален инициативен комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев


Учредиха Национален инициативен комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев
19 Януари 2018, Петък


Езин от заместник-председателите му е вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов

Автор: Десант

Национален инициативен комитет за честване на 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев беше учреден в парламента. Почетен патрон на честванията е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Зам.-председатели на инициативния комитет са вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, министрите Боил Банов, Красимир Вълчев и Николина Ангелкова, както и кметовете на Карлово, Калофер и Враца - Емил Кабаиванов, Румен Стоянов и Калин Каменов. Сред членовете на комитета са депутати, учени, общественици, представители на местната власт, управители на медии. Сред членовете е и генералният директор на БТА Максим Минчев.

Инициативният комитет ще работи през цялата 2018 година и ще координира всички чествания по повод рождението на Христо Ботев. Ще бъде създадена интернет страница, на която ще бъдат представени планираните прояви, ще се приемат и нови предложения. Сред основните събития, посветени на революционера, са национална конференция, национална изложба, национален ученически събор на училищата с името на Ботев, национален ученически конкурс за есе, стихотворение и рисунка и др.

Министрите поеха ангажимент да подкрепят честванията. Бяха направени предложения да се отдаде почит не само на поезията, но и на публицистиката на Ботев; тази година всяко училище да проведе специални часове за него; училищата да организират екскурзии до места, свързани с революционера; училищата извън пределите на България да получат портрет на Христо Ботев; да се издаде официално издание за Христо Ботев, което да е достъпно в интернет; випуските във военните училища да се кръстят с името на годишнината; да се направи паметник в цял ръст на Ботев в София.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки