Съветът на учените ще консултира екоминистъра за замърсяването на въздуха


Съветът на учените ще консултира екоминистъра за замърсяването на въздуха
Снимка: БТА
19 Януари 2018, Петък


Това е може би една от най-болезнените теми, свързани с живота и здравето на хората, категоричен е Нено Димов

Автор: Десант

Замърсяването на въздуха ще е първата тема, по която министърът на екологията Нено Димов ще се консултира с новия съвет на учените, който беше официално учреден в петък по негова инициатива.

Димов съобщи, че системата за прогнозиране качеството на въздуха, която работи от скоро има 30% грешка и изрази надежда, че именно науката в лицето на новия съвет на учените ще му помогне в този проблем.

„Това е задача, която трябва да намери решението си от научен потенциал. Това е може би една от най-болезнените теми, свързани с живота и здравето на хората. Давам си сметка, че не мога да съдя за прогнозата за времето по термометъра, който виси на прозореца. Докато, за да се направи прогноза, са необходими много повече знание и техника от един термометър. По същия начин стои и въпросът за въздуха", каза Димов.

Димов припомни, че когато е поел поста на министър е казал, че ще търси баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие. По думите му науката ще може да подпомага решенията му и те ще са отворени към максимален брой учени, така че в рамките на един широк дебат да се ражда най-доброто.

Най-важната цел, според Димов, е съветът да се постави максимално в услуга на това да търсят баланса между човешкото здраве, чистотата на околната среда, икономическото развитие.

Припомняме, че в консултативния орган участват 26 представители на научната общност и академичните среди от цялата страна, сред които са ръководители на звена от акредитирани висши училища и от Българската академия на науките. 

Съветът ще заседава по актуални теми от национално и регионално значение, по които ще предлага становища и анализи с цел взимане на информирани управленски решения и повишаване на обществената информираност за научните аспекти на всеки отделен казус, свързан с опазването на околната среда.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки