УМБАЛ-Бургас получи като дарение нов кувьоз


УМБАЛ-Бургас получи като дарение нов кувьоз
Дарителят Константин Бачийски заедно с началника на отделението по неонатология д-р Стилияна Томова край кувьоза с малката Йоана, Снимка: УМБАЛ-Бургас
19 Януари 2018, Петък


Константин Бачийски от групата на СЕК и НФСБ в бургаския парламент дарява цялата си заплата на общински съветник за кауза, подпомагаща здравеопазването в морския град

Автор: Десант

УМБАЛ-Бургас получи като дарение един от последните модели кувьози, който бе изработен от водеща американска компания за медицинско оборудване по специална поръчка на здравното заведение.

Парите за закупуването му идват от каузата „Повече здраве за Бургас“, за която общинският съветник от групата на СЕК и НФСБ  Константин Бачийски дарява цялата си заплата, която получава от местния парламент.

За какво конкретно да се изразходят средствата бе решено след анкета, проведена сред бургазлии.

Сред предложенията бяха да се закупят мобилен рентген за снимки по време на операция за операционен блок за съдова хирургия, хирургически микроскоп за неврохирургията,  болнични легла за пациентите в УМБАЛ-Бургас и др.

В крайна сметка най-голяма подкрепа получи идеята парите да се дадат за кувьоз за неонатологичното отделение на най-голямото лечебното заведение в региона.

Апаратът пристигна миналата седмица, а днес бе пуснат в употреба в присъствието на дарителя. Той е много висок клас, един от последните модели на Dräger – Isolette С2000. Това е много надеждна апаратура, която може да бъде използвана много дълго време, както и да бъде надграждана с допълнителни екстри, подчерта началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова.

В кувьоза веднага бе настанена малката Йоана – едно от 20-те недоносени бебета, родени в УМБАЛ Бургас от началото на годината. Средно в болницата годишно изплакват за първи пък между 1600 и 1800 бебета, от които 200-250 са с тегло под 2 килограма, а десетина от тях нямат и килограм. 

С новия кувьоз те ще могат да бъдат отглеждани на най-високо ниво.

„Каузата „Повече здраве за Бургас“ ще продължи. Отново ще пуснем  анкета и бургазлии ще решат коя област на здравеопазването да подкрепим. Искам да насочим даренията най-вече към общинското и държавното здравеопазване, защото там има най-голяма нужда. Бих се радвал да дам пример и на други хора и фирми“, изтъкна дарителят Костадин Бачийски.  Той се надява неговия пример да бъде заразителен и все повече физически лица и фирми да подпомогнат бургаските лечебни заведения.

„Дарението е много ценно за нас. Ценно заради жеста и човешкото отношение, ценно и заради факта, че като държавна болница с много отделения трудно успяваме постоянно да обновяваме апаратурата си“, изтъкна изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки