Ще посрещат "на живо" руските войски в освободения Добрич


Ще посрещат "на живо" руските войски в освободения Добрич
Снимка: Архив, Авторът
18 Януари 2018, Четвъртък


Възстановчици отново ще върнат жителите и гостите на града назад във времето, към славните страници в българската история

Автор: Пламен Николов

Община Добрич и Регионален клон “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция” отново ще върнат жителите и гостите на града ни назад във времето, към славните страници в българската история.

На 27 януари 2018 г. се навършват 140 години от Освобождението на Хаджиоглу Пазарджик (дн. Добрич) от турско робство. Кръглата годишнина ще бъде отбелязана по подобаващ начин – с възстановка на събитията от мразовитите януарски дни на 1878 г.

Възстановчици от РК  „46-ти пехотен Добрички полк”, клубове на Национално дружество  „Традиция” от Велики Преслав, Панагюрище, Шумен, Силистра, Варна, военноисторическият клуб „Миноносец Дръзки” – Варна и "Традиция" в Априлци-Троянще пресъздадат посрещането на руските войски в освободения Хаджиоглу Пазарджик.

Над 60 реконструктори ще преминат в строй по добричкия булевард  „25-ти септември”. Ще бъдат представени различни видове и родове войски. Възстановчиците от РК  „46-ти пехотен Добрички полк” ще пресъздадат казашката конница. Униформата и снаряжението на кубанското казачество бе въведено в българската военноисторическа реконструкция именно от добричкия клуб.

Реконструктори от гостуващите клубове ще представят руската пехота. Ще бъде показан и артилерийски разчет с оръдие и възстановена по автентични скици и рисунки оръдейна ракла. Всички участници ще бъдат в униформи, ушити в пълно съответствие с оригиналните, с необходимото снаряжение, също съобразено с автентичните образци, ще са въоръжени с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Руско-турската освободителна война.

В ролята на мирно население ще се превъплатят възстановчици и местни самодейци, специална покана за участие е отправена и към децата от читалище “Български искрици”, което е колективен член на РК “46-ти пехотен Добрички полк”.

Възстановката ще започне в 11,30 ч. от „Стара къща”. Военната колона, начело с командващия генерал ще бъде посрещната от мирното население пред храма “Свети Георги”. След това участниците във възстановката ще се отправят към пл. “Свобода”, където е предвидено да се проведе военният ритуал.

През януари 1878 г. Долнодунавският отряд на генерал Аполон Ернестович Цимерман получава заповед да прекъсне връзката между Варна, Шумен и Разград и да се присъедини към войските на ген. Делингсхаузен, които настъпват към Бургас. В средата на януари руските войски водят боеве край Хаджиоглу Пазарджик с редовни части на турската армия.

В града е разположена 15-хилядна войска от египетския корпус на принц Хасан с 42 оръдия и 2-хилядна башибозушка орда. След успешните за русите боеве около града, турците запалват няколко сгради /сред които и една от църквите/, кладат огньове и се изтеглят в посока Варна. Радостното мирно население посреща своите освободители – именно този вълнуващ момент ще бъде пресъздаден в Добрич след седмица.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки