Къде в момента има опасност от лавини


Къде в момента има опасност от лавини
Снимка: ППС
18 Януари 2018, Четвъртък


От Планинската спасителна служба предупредиха, че условията във високите части на Пирин не се подходящи за туризъм

Автор: Десант

Планинската спасителна служба (ППС) предупредиха, че условията във високите части на Пирин не се подходящи за туризъм.

Новообразувани са навевки, стоящи върху слаб слой, което е типична ситуация за формиране на снежни дъски на склонове с изложение изток/североизток - типични примери са районите на Ечмище и Къркъма.

Средна степен на лавинна опасност е обявена за Витоша. От там съобщават за новообразувани навевки с дебелина от 20-60 см, които са със съмнителна здравина. Старият сняг е с дебелина 60-80 см, но само в негативните форми като дупката на Спас, дупката на Романски, Комините и Северните склонове на Резньовeте.

Предвид топлите дни предната седмица се бяха образували така наречените снежни огледала в тези райони, новите навевки лежат върху нестабилен слой, което създава благоприятни условия за формиране на снежни дъски.

Снежната покривка на Рила достига дебелина 90 см в подветрените склонове, а в негативните форми варира до около 140 см. Навейките са на малка площ, което допринася за образуване на снежни дъски върху старият сняг.

От ППС съветват да се следва зимната маркировка, с повишено внимание при подсичането на склонове със северно/североизточно изложение. При евентуално навлизане в лавиноопасни склонове се препоръчва задължително носене на надежна и сигурна лавинна екипировка, като планинарите трябва да наблюдават внимателно  за алармиращи признаци и да не подценяват ситуацията.

Вчера от спасителната служба предупредиха, че през следващите 24 часа се очакват ураганни ветрове, което значително ще промени състоянието на терена и лавинната опастност.

В Стара планина степента за лавинна опасност по данни на ПСС от 17 януари е ниска.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки