Бедствено положение в Смолянско (обновена)


Бедствено положение в Смолянско (обновена)
Снимка: 24rodopi.com
18 Януари 2018, Четвъртък


Затворена е и ски зоната в Пампорово, лифтовете не работят, отменен е и слаломът за купата на курорта. Спрени са и съоръженията в Банско

Автор: Десант

Кметът Николай Мелемов обяви бедствено положение в 8.00 ч. тази сутрин на територията на цялата Смолянска община, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Вследствие на бурния вятър и затворени пътища в резултат на изкоренени и паднали дървета и прекъснато електрозахранване е необходимо провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян.

Заради силните пориви на вятъра е затворена и ски зоната в Пампорово, лифтовете не работят, а според данни на ски учители, вятъра на връх „Снежанка“ е в порядъка на 70 км/ч. Отменен е и слаломът от втория ден на надпреварите за Купа „Пампорово“.

От Планинската спасителна служба уточняват, че ако обстановката се подобри, евентуално ски зоната може да се отвори в по-късен час, но предвид обявеното бедствено положение, това едва ли ще стане днес.

Без ток са Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево.

Община Смолян умолява гражданите само при спешни и неотложни нужди да излизат от домовете си.

Ураганен вятър връхлетя и Банско, където са затворени всички съоръжения на зимния курорт.

Мощен вятър доведе до временното затваряне на ски зоната в град Банско. Бурните му пориви се усещат и в други населени места в региона, като достигат до 150 километра в час.

Виелицата е успяла да събори дърво на територията на ОУ "Паисий Хилендарски" в разложкото село Баня. Дървета са повалени и на Юндола, съобщава СтрумаБг.

Билборд на Предела също е паднал заради бурята.

Счупени клони, паднали дърво и стълб, скъсани кабели, отнесена врата на търговски център, буквално сгънати метални табели… Това пък е равносметката от връхлетелия Кърджали силен вятър. Поривите му там достигат на моменти до 24 метра в секунда.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки