Най-известните златни и сребърни съкровища се завърнаха в НИМ


Най-известните златни и сребърни съкровища се завърнаха в НИМ
Снимки: НИМ
18 Януари 2018, Четвъртък


Емблематичните красиви произведения на торевтиката, пластиката и изкуствата гостуваха повече от 3 месеца на музея в Берген, където пожънаха триумфален успех

Автор: Десант

След триумфалния успех в Норвегия на изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“, в Националния исторически музей (НИМ) отново могат да бъдат видени най-известните златни и сребърни съкровища, съобщи директорката на институцията доц.д-р Бони Петрунова. 

Емблематичните красиви златни и сребърни произведения на торевтиката, пластиката и изкуствата гостуваха повече от 3 месеца на музея в Берген. 

Подновената експозиция в Зала 2 на НИМ традиционно акцентира върху оригинала на Панагюрското златно съкровище. Посетителите могат да разгледат в представителните витрини сребърните съкровища от Борово (IV век пр. Хр.), Рогозен (ср. V-третата четвърт на IV век пр. Хр.) и Летница (IV век пр.Хр.).

Като част от постоянната експозиция остава „Сребърното съкровище от с. Йонково“ (III век пр.Хр.), показано за първи път през лятото на 2017 г. То включва купа с полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана украса от бръшлянова клонка.



Уникалната златна каничка от Могиланската могила  (Враца) и сребърният киликс от Александрово от IV век пр.Хр., сребърният скифос с позлата, украсен с  глави на богиня, инсигниите на властта – златен нагръдник от могилно погребение от Твърдица, двойната брадва с позлата от Кози грамади, златни накити, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в Казанлъшко представят разказа за тракийските владетели и техните земи.

Традиционен интерес предизвикат редките и изключително интересни накити от проучени гробове в Златиница и Синеморец, както и разнообразието от златни венци и уникалният златен пръстен със сцена на обличане във власт (инвеститура). Специален акцент в експозицията е обецата, представяща богинята Нике в колесница (ср. на III век пр.Хр.). Показани са още огърлици, обеци, апликации за диадема, нанизи от мъниста и сребърни накити, които ще обогатят представата за живота и мисленето на траките в периода V –I век пр. Хр.

Експозицията  показва изящни и редки образци на тракийското въоръжение – броня от бронз от Пловдивско (V век пр. Хр.), върхове на копия и др.

Начинът на живот, вярванията и мисленето на траките, живели по българските земи  в предримския период разкриват предмети, принадлежали на владетелите и семействата им – ритуални сервизи от злато, сребро и бронз, накити, въоръжение, пластика, чернофирнисови и червенофигурни съдове с изящни сцени (лампа, кратери, скифоси, кантароси, хидрии, кани и т.н.).


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки