Атанасовден е: „Иди си зимо, идвай лято"


Атанасовден е: „Иди си зимо, идвай лято"
18 Януари 2018, Четвъртък


Светецът е смятан за господар на зимните вихрушки, снегове и студовете. Вижте как да го умилостивим

Автор: Десант

На 18 януари православната църква чества паметта на св. Атанасий Велики – богослов и духовник, патриарх на Александрия (328-373 г.). Той е един от най-видните радетели за чистотата на вярата и се смята за първия разпространител на монашеството в Стария континент. Неслучайно е почитан като светец от всички християни – и от православните, и от римокатолиците и дори от поклонниците на древноизточните църкви.

Денят, известен като Зимен св. Атанас (Атанасовден), се отбелязва на датата на последното му завръщане като православен епископ на Александрия, след като е бил гонен пет пъти от арианите от този му пост. Но светията се почита и на 2 май, когато е денят на неговата смърт.

В народните вярвания св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова и празникът е известен и като Среди зима.

Светецът е смятан за господар на зимните вихрушки, снегове и студовете. Но той има власт и над зимното слънце. Затова днес непременно трябва да обърнем поглед, дори за миг, към небесното светило, дори да е скрито зад дебели облаци!

В знак на затоплящото се време мъжете в Плевенско се залавят на хоро съблечени по ризи. А в Самоковско вярват, че в деня на своя празник свети Атанас „забожда главата си в земята", като по този начин я затопля.

Атанасовден се почита като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти и като празник на побратимяването.

Празниците на св. Антон и св. Атанас, които отбелязваме в два последователни дни, са наричани още „сладки и медени”. Някога жените месели питки, намазвали ги с мед и раздавали по залък от тях на съседи и роднини. Това е ритуал, за който се вярвало, че предпазва от различни заболявания, защото съществува поверие, че всички болести се събират заедно на Антоновден, а от следващия ден тръгват по хората.

В миналото се вярвало, че на Атанасовден се ражда най-страшната някога болест – чумата. От страх дори само да произнасят името й, хората я наричали “леля”. Друго народно предание свидетелства за това, че св. Андон и св. Атанас са господари и на други тежки епидемични заболявания. Това никак не е случайно, като се има предвид, че ги честваме по времето на най-широкото разпространение на вирусни инфекции и грип.

За омилостивяване на чумата и другите болести някога се пекли питки, които надупчвали с вилица, за да не се „надупчат” децата от шарка.

На Атанасовден, освен това, се заколва пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Спазват се строго забраните да не се вари боб, леща, царевица, за да не боледуват децата от шарка.

Не се шие и плете, защото ако човек се убоде, няма да зарасне леко.

Имен ден празнуват хората, носещи имената: Атанас (от гр. атанатос-безсмъртен), Атанаска, Наско, Живко, Траян, Траяна и др.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки