Валери Симеонов: В казуса с Банско държавата защитава националните интереси


Валери Симеонов: В казуса с Банско държавата защитава националните интереси
Снимка: БНТ
17 Януари 2018, Сряда


Страната ни трябва да разработи планинския туризъм и зимните спортове, категоричен е вицепремиерът по икономическата и демографската политика и лидер на НФСБ

Автор: Десант

България има интерес от разработването на планиския туризъм, на зимните спортове. Банско е чудесен курорт и там, България има интерес, всеки, който е дошъл от чужбина да остане доволен, не като дойде веднъж - повече да не стъпи. Това става в момента.

Аз заемам позицията на закона и националните интереси. Националният интерес е Банско да бъде един курорт от световна величина и България да получава повече средства от новите планински курорти, които ще се разработват, включително Витоша.

Това каза в студиото на "Още от деня" Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика и лидер на НФСБ, който вчера бе гост в предаването на БНТ.

По повод участието си в шествието в подкрепа на изграждането на втори лифт в зимния ни курорт, вицепремиерът обясни, че не той е организатор, нито е провокатор. Присъствал там в качеството си на гражданин, за да заяви категоричната си позиция, че планинският туризъм трябва да се разширява.

Симеонов бил поканен от организаторите и решил да подкрепи хората на улицата.

Протестиращите в защита на Пирин обявиха, че не желаят планината да се превърне във втори Слънчев бряг, че не вярват, че няма отворени вратички, през които наистина да се застроят 48% от планината, не вярват в чистите намерение, че ще строи единствено и само съоръжение.

По думите на Валери Симеонов,  тези страховити опасения няма как да се реализират. "За мен това са не опасания, а провокативни изказвания, защото те не отговорят на елементарната логика. Кой е лудият, който ще строи на Пирин?!" - категоричен бе вицепремиерът.

За втория лифт той обясни, че има готова фирма, която да го построи без да има печалба от това - това ще е благотворителен жест от страна на концесионера. Според Симеонов основният му мотив не е бизнес интерес, а е желанието да получат хората достъп до пистите.

„Аз виждам заговор", заяви Симеонов. Според него става въпрос за бизнес интереси, които се защитават от международни природозащитни организации, за които Банско е "трън в очите".

Той беше категоричен, че в този казус държавата защитава националните интереси.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Приятел на България
18.01.2018 05:18:51
0
0
А и Гърция е на път да изгуби "посредничеството" на американеца Нимец и да й бъде наложено да приеме че новото име на БЮРМ ще включи думата "Македония", тъкмо защото те са про-руски настроени, както и голяма част от вас и въпреки историческата истина че древната Македония беше гръцка.
2
Приятел на България
18.01.2018 05:13:15
0
0
Защо мислите че украинците са загубили процес с Румъния за определяне морска граница и териториални води между двете страни?
Защото румънците са про-Западен докато украинци по онова време още бяха про-руски настроени.

Да не забравите че Путин неотдавна силно ви шамарува (а и гърците ги шамарува) казвкайки че славянската писменост идва от "македонските земи", тоест от Велика БЮРМ, от т.н. "Егейска Македония".

Защо е Румъния про-западна страна? Защото се надява че ще може да открадне територии от Бг. и Украйна за да възстанови Велика Румъния, с подкрепа на големите западни държави, т.н. Велики Сили възползваяки се от това, че и 2-те са про-руски страни. Обаче Украйна отдавна не е русофилска а и България има про-западно правителство, дори и президентът Румен Радев е лоялен кън НАТО и ЕС. Разликата между България и Украйна е че много българи са русофили докато при украинците е обратно.

По въпроса за опитването на Румъния да краде част от териториалните води на България с цел да стане директен съсед на Турция за в бъдеще газопроводите и нефтопроводите да ви обикалят трябва да се каже че Румъния нелегално, неправилно е спечелила международния процес с Украйна за територилни черноморски води с "аргумента" че Змийският Остров не бил остров а скално образувание (защото нямал източници от природна вода) и не можел да служи за граница между тези 2 страни. По същата "логика" страната Сингапур, която също няма такива източници, би трябвало да бъде лишена от нейните териториални води а те да бъдат предоставени на нейните съседи.
Освен това, доколкото ми е известно, през 1940 г., когато Румъния беше принудена да ви върне Южна Добруджа, българските власти са направили редица малки отстъпки в полза на Румъния, например свободно пътуване на румънски граждани от новата (за 1940 г., иначе старата, преди 1913 г. съществувала) бг-румънска граница до Тутракан, нещо касаещо морския фар в Шабла и Калиакра и т.н. Не знам дали тези малки отстъпки наистина са били имплементирани в условие на започването на Втората Световна Война. Ако не, то можете сега да ги имплементирате.
По-подобрно за тази тема в книгата: Tratatul între România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 : Trecut şi prezent, автор: Aurel Preda-Mătăsaru
https://lege5.ro/Gratuit/g42dknrx/tratatul-intre-romania-si-bulgaria-semnat-la-craiova-la-7-septembrie-1940-precum-si-anexele-sale&d=2017-04-28/3
http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24643-2017-05-02-09-30-07.html?jjj=1515595901725
http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis
https://www.antena3.ro/actualitate/verdict-la-haga-romania-a-castigat-9-700-km-patrati-de-platou-continental-79-din-suprafata-disputata-63647.html
http://stiri.tvr.ro/litigiu-romano-bulgar-pentru-un-perimetru-strategic-de-17-kilometri-patrati--in-dreptul-cadrilaterului_817130.html#view
"Domnule Președinte,
Am onoarea a Vă comunica cele ce urmează:
Ținând seamă de dorința Guvernului Român, Guvernul Bulgar este hotărît să acorde înlesniri deosebite persoanelor ce călătoresc în automobile de turism pe șoseaua Turtucaia (Toutrakan) - Silistra, în privința trecerii și a formalităților vamale.
Comisiunea mixtă, prevăzută la articolul VI al Tratatului încheiat la Craiova între România și Bulgaria, va fi însărcinată cu elaborarea unui regulament cu privire la înlesnirile de mai sus, precum și la durata lor.
Vă rog să primiți, Domnule Președinte, încredințarea înaltei mele considerațiuni."
1
Силвия
17.01.2018 18:47:04
1
0
Както винаги е много прав и казва много на място и точно нещата. Браво на Валери. Националният интерес на всички е да се даде възможност на Банско да се превърне в ски курорт с европейска визия, за какъвто има условия да бъде. Не е да се затвори планината и там да могат да ходят само еколози и то с издаден достъп от някоя оторизирана зелена организация.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки