Коя е девойката зад сурвакарския лик


Коя е девойката зад сурвакарския лик
Снимка: Асен Великов
17 Януари 2018, Сряда


Пернишки сайт разкрива самоличността на очарователната сурвакарка от снимката на фотографа Асен Великов

Автор: Десант

Пернишкият сайт ZaPernik.com разкри кое е момичето от снимката със сурвакарката с вдигнат лик, заснета от фотографа Асен Великов, която стана абсолютен хит във "Фейсбук" тези дни. Девойката негласно вече е нещо като представително лице на миньорския град!

Тя се казва Ванеса и е дъщеря на най-обичания селски кмет в Пернишко – кметът на село Драгичево Виктор Викторов. Студентка е в специалността “Психология” в един от столичните вузове.

В мистичната нощ на Сурва – 13 срещу 14 януари, заедно с групата на Драгичево Ванеса облича сурвакарския костюм, връзва на кръста си тежки звънци и слага високия лик на раменете си. През цялата сурвакарска нощ тя дефилира по улиците с този "товар" от 10 килограма.

За себе си разказва пред регионалната медия, че за първи път взима участие в драгическата сурвакарска група преди едно десетилетие, а започва да се маскира с лик и костюм преди 4 години. 

„В момента, в който облечеш сурвакарския костюм и поемеш тежестта на лика, духът и традицията те завладяват! Тогава завинаги ставаш част от магията на Сурва. Започваш да се грижиш за дрехите, чановете и маските, така както пазиш и уважаваш нещо твое. Изработката на маските е много трудна. С нея си захващат само майстори”, разказва Ванеса за читателите на ZaPernik.com.


Снимка: Десислава Зонева

Вярно, необичайно е момиче да се маскира като сурвакар. Намират се хора, които са възмутени, че зад маската се „крие" представителна на нежната половина на човечеството.

„Аз мисля, че ние, българите, сме народ с впечатляваща история и дълбоки традиции. Всеки един край в България има своите обичаи. Няма нищо по хубаво от това да знаем кои сме и да съхраняваме българското. В това отношение не трябва да се делим, а да се обединим – ние сме българи. Никой от нас не нарушава и осмива родното. Искаме да го запазим и предадем" – отбелязва по този повод Ванеса.

На обвиненията, че е поела „мъжката" мисия на сурвакар, отвръща лаконично, но многозначително: „Живеем в различно време, нормално е да има разлика отпреди няколко века".

Фотографът Асен Великов заснема превърналата се в легенда снимка без никаква предварителна договорка с „модела" си нито как да застане, нито какво да прави. „Обърнах се и той беше там"–разказва за този вълнуващ момент красивата сурвакарка, превърнала се за един миг в символ и на красотата на този стар български обичай – Сурва. Един народен празник, който от края на 2015 г. е част от голямото семейство на ЮНЕСКО, и който по стародавна традиция се чества на Васильовден по стар стил в нощта на 13 срещу 14 януари.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки