Незабравимите български опълченци ще се „строят" край Триъгълната кула на Сердика


Незабравимите български опълченци ще се „строят" край Триъгълната кула на Сердика
Иван Стоянов Беев-Поборников, Снимка: Фотоархив на Министерство на отбраната
16 Януари 2018, Вторник


В 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на опълчението в чест на 140 години от освобождението на София и на България

Автор: Десант

От 17 януари до 18 февруари 2018 г. в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария-Луиза" 16) Регионален исторически музей-София ще представя фотографската изложба „Епопея за незабравимите български опълченци". 

Експозицията е посветена на 140 години от Освобождението на столицата ни, а също и на България, като в изложените 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на Българското опълчение.

Включени са важни моменти от българската история и се дава подробна справка за събитията, предхождащи Руско-турската война (1877 – 1878 г.). Отделено е внимание на застъпниците на българската кауза (Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Дмитрий Менделеев, Оскар Уайлд, Уйлям Гладстон, Джанюариъс Макгахан, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и др.).

Друг акцент е ролята на представителите на Великите сили. Представен е портрет на Ото фон Бисмарк и са изтъкнати заслугите му София да остане в пределите на Княжество България.

Зараждането и формирането на Българското опълчение е подкрепено с архивни материали. Подборът на опълченците е извършен от „Комисия за приемането на доброволци“ начело с българина на руска служба Иван Степанович Иванов, майор Миних и българина д-р Константин Иванов Везенков. В редиците му са включени българи от 14- до 65-годишна възраст.

Представени са образите и бойните биографии на командирите на Българското опълчение – руснаци, както и българи – бъдещи бележити военноначалници, също и на свещенослужителите на отделните дружини. Историята на Опълчението е подкрепена с автентични разкази на опълченци.

Експозицията показва 60 архивни фотографии, при които е използвана техника на ръчно оцветяване. Включени са и авторски съвременни снимки на д-р Тошо Пейков, който работи по реализирането на изложбата повече от година и е неин прокурист.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Иванка Казакова
20.05.2018 15:49:35
0
0
Опълченецът от снимката не е ли от Варна?
Къде ще има информация за тези хора и техните автентични спомени?
Едва сега разбрах за тази изложба и не съм в София - интересува ме наистина и бих искала да знам откъде мога да науча повече.БЛАГОДАРЯ, ЧЕ СПОДЕЛЯТЕ ТАКИВА ВАЖНИ И ИНТЕРЕСНИ ИСТИНСКИ МОМЕНТИ ОТ ИСТИНСКАТА НИ БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки