Незабравимите български опълченци ще се „строят" край Триъгълната кула на Сердика


Незабравимите български опълченци ще се „строят" край Триъгълната кула на Сердика
Иван Стоянов Беев-Поборников, Снимка: Фотоархив на Министерство на отбраната
16 Януари 2018, Вторник


В 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на опълчението в чест на 140 години от освобождението на София и на България

Автор: Десант

От 17 януари до 18 февруари 2018 г. в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария-Луиза" 16) Регионален исторически музей-София ще представя фотографската изложба „Епопея за незабравимите български опълченци". 

Експозицията е посветена на 140 години от Освобождението на столицата ни, а също и на България, като в изложените 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на Българското опълчение.

Включени са важни моменти от българската история и се дава подробна справка за събитията, предхождащи Руско-турската война (1877 – 1878 г.). Отделено е внимание на застъпниците на българската кауза (Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Дмитрий Менделеев, Оскар Уайлд, Уйлям Гладстон, Джанюариъс Макгахан, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и др.).

Друг акцент е ролята на представителите на Великите сили. Представен е портрет на Ото фон Бисмарк и са изтъкнати заслугите му София да остане в пределите на Княжество България.

Зараждането и формирането на Българското опълчение е подкрепено с архивни материали. Подборът на опълченците е извършен от „Комисия за приемането на доброволци“ начело с българина на руска служба Иван Степанович Иванов, майор Миних и българина д-р Константин Иванов Везенков. В редиците му са включени българи от 14- до 65-годишна възраст.

Представени са образите и бойните биографии на командирите на Българското опълчение – руснаци, както и българи – бъдещи бележити военноначалници, също и на свещенослужителите на отделните дружини. Историята на Опълчението е подкрепена с автентични разкази на опълченци.

Експозицията показва 60 архивни фотографии, при които е използвана техника на ръчно оцветяване. Включени са и авторски съвременни снимки на д-р Тошо Пейков, който работи по реализирането на изложбата повече от година и е неин прокурист.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки