Какви са правилата за безопасен туризъм


Какви са правилата за безопасен туризъм
15 Януари 2018, Понеделник


Вижте съветите на експертите на дирекцията на Национален парк „Пирин".

Автор: Десант

Туристическите излети, планинските преходи в Национален парк „Пирин“ са нещо вълнуващо през всички сезони на годината. Точно поради тази причина хиляди хора, без значение от възрастта, слагат раниците на гърба и потеглят из планините.

При анализ на нещастните случаи се наблюдава непознаване на елементарните правила по безопасност и най-вече неспособността на пострадалите да реагират адекватно в екстремални ситуации, изтъкват от дирекцията на парк „Пирин".

С цел да се избегнат инциденти, нейните експерти са изготвили следните правила за безопасно поведение:

Изберете маршрут и средство за придвижване (пеша, със ски, с колело) според личния си планински опит, способности и физическа подготовка (не се надценявайте, движете се с умерено темпо, не се претоварвайте). 

Съберете подробна информация за трудността и особеностите на маршрута, вариантите за напускането му. Имайте готовност да промените маршрута си или да се върнете обратно в случай на възникнали трудности, като влошаване на времето, стръмен и опасен склон/препятствие, лавинна опасност, настъпила умора, съмнение за правилността на следваната посока. При възможност е добре да разполагате с карта или GPS.

Съберете детайлна информация за метеорологичната обстановка, състоянието на снежната покривка и лавинната опасност. През зимата не тръгвайте при намалена видимост (мъгла) и обилен снеговалеж.

Тръгнете с добри обувки (високи, предпазващи глезените, непромокаеми, с добър грайфер) и подходяща екипировка (топли и непромокаеми дрехи в ярки цветове, видими от далечно розстояние).

Задължителни неща от екипировката са: вода, малко храна, компас, зареден мобилен телефон, аптечка за оказване на първа помощ, джобно ножче и свирка.

Задължително информирайте свой близък за планираният преход – час на тръгване, маршрут и час на завръщане. Не се допуска отклоняване от споделеният маршрут. Добре би било да имате и номера на Планинската спасителна служба 088/ 1470, 02/ 963 2000.

Не тръгвайте сам, особено ако нямате опит. Потърсете съвет от хора с опит или наемете квалифициран планински водач. Не замръквайте в планината.

Планинската застраховка е препоръчителна, особено ако се правят по-продължителни и трудни преходи.

При движение в Парка се придържайте към общоприетите правила, от Дирекция „Национален парк Пирин“. Спазвайте указанията на парковата охрана и определените норми и режими.

При гръмотевични бури не се прикривайте под единични дървета или в скални ниши, избягвайте движението по билните и изпъкнали части на планината, както и пренасянето на метални части и оборудване.

Следвайте маркирани туристически пътеки, не се претоварвайте с допълнителни маршрути.

Поемайте достатъчно течности, не се преуморявайте, следвайте собствения си ритъм на движение.

През зимата движението по немаркирани маршрути в горския пояс е много по-опасно, отколкото в безлесната зона.

Внимавайте за опасност от лавини. Потърсете съвет от планинските спасители за избрания от Вас маршрут през зимния период на pss.bg.

Събирайте гъби и диворастящи плодове, само когато ги познавате. Внимавайте! В парка има много отровни диворастящи цветя, които при пипане и последващо хранене могат да предизвикат силни отравяния.

Внимавайте за ухапвания от змии и насекоми. При тези случаи пийте течности и си правете студени компреси.

Палете огньове само на места, които са обозначени и обезопасени. При напускане на мястото изгасете старателно огнището и почистете терена от отпадъци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки