Как Антон Страшимиров зашлевил шамар на казанлъшкия кмет


Как Антон Страшимиров зашлевил шамар на казанлъшкия кмет
Литературният ученически кръжок на Антон Страшимиров в Казанлък, Снимка: "Казанлъшка искра", бр. 321/1938 г.
15 Януари 2018, Понеделник


Градоначалникът искал обяснение защо синът му има слаб по български език. Вижте какво му отговорил даскалът писател

Автор: Диана Славчева

Една твърде любопитна и поучителна история разказва в брой 321 от януари 1938 г. на вестник „Казанлъшка искра“ Стефан Ат. Шопов. Случката се развива през 1898 – 1899 г., когато той още е ученик във втори курс на Казанлъшкото педагогическо училище.

По онова време в него, по думите  му, „се подготвят народни учители за отделенията в села и градове“. В тези години там идва да преподава Антон Страшимиров, който замества учителят по литература Климент Карагюлев.

„Докато Карагюлев беше слаб, нервен и прозаичен, Страшимиров – тогава едва 27-годишен, беше буен младеж с гъста настръхнала коса, остра клиновидна брада, розово лице, остър проницателен поглед и с винаги готова усмивка на учтив, възпитан и с чувствителна душа човек“ – свидетелства Шопов.

В училището  писателят тутакси разкрива литературен кръжок, в който проповядва на учениците си след политическото си освобождение да се борят за „духовното освобождение на народа“. По това време управляват национал-либералите – с терор, побои и арести, а изборите се провеждат с насилия, изтъква в спомените си някогашният възпитаник на педагогическото училище.

„Голям мрак е долу. Не може вече с каква да е искра, свещ или лампа да се пръсне този мрак. Трябват големи лампи – слънца! Всеки от вас трябва да стане такава голяма лампа. А за това са нужни три неща: много знания, силно чувство на обич към народа и желание да го просветите“ - мълви учителят, чиито думи падат като „целителен балсам“ в душите на неговите ученици.

Преди да дойде в Казанлък, Страшимиров даскалува в Поповско, Варненско и из Странджа планина. И както коментира неговият възпитаник, „там той бе видял мрака и душевната нищета на нашия селянин“. Та затуй ненавиждал всички, които използвали невежеството на масите, за да правят кариера или да трупат богатства.

И така, един ден Страшимиров среща на площада в града на розите кмета на Казанлък, който го спира  с думите: „Извинете, г-н Страшимиров, но вие сте писали слаб по български език на моя син “. 

„Писал съм му колкото заслужава“ - отвръща писателят.

Но облеченият във власт баща не отстъпва: „А как досега не е заслужавал слаб и тъкмо при вас получава такава оценка? Вашето поведение ми е известно и тъкмо то ме кара да се съмнявам в справедливостта на оценката ви“.

Страшимиров обаче не му остава длъжен: „Какво е поведението ми не съм длъжен да давам отчет на Вас“ - избухва той и разправията завършва с една звучна плесница по бузата на кмета.

Докато клюката се разнесе из града, Антон Страшимиров скоропостижно телеграфически бива уволнен и напуска Казанлък.

Ала за своите ученици, на които макар и за кратко е преподавал, той завинаги остава любим учител по литература. С изключение на кметския син, разбира се.


В категории: Нова история , История , Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Приятел на България
17.01.2018 06:33:19
0
1
Защо е Румъния про-западна страна? Защото се надява че ще може да открадне територии от Бг. и Украйна за да възстанови Велика Румъния, с подкрепа на големите западни държави, т.н. Велики Сили възползваяки се от това, че и 2-те са про-руски страни. Обаче Украйна отдавна не е русофилска а и България има про-западно правителство, дори и президентът Румен Радев е лоялен кън НАТО и ЕС. Разликата между България и Украйна е че много българи са русофили докато при украинците е обратно.
2
Приятел на България
16.01.2018 14:21:11
0
1
Като говорим за албанците те са, може би, най-про-американският, най-про-Запад народ на Балканите.
За това и са били и продължават да са възнаградени с територии, за които впрочем имат исторически права (а и демографски).
В България обаче много хора още са русофили, което често се използваше (поне) от румънците които много пъти са ви направили доноси при великите западни държави от рода: вижте българите са русофили, затваряйте реакторите на АЕЦ им, помагайте ни (които не сме русофили) повторно да открадем Южна Добруджа от тях и т.н.
Преди Ердоган да стане диктатор и да се скара със Запада и турците са се възползвали от русофилията на България (и Гърция).
Същото важи и за БЮРМ преди ГруеФски да се скара със Запада.
Понастоящем ситуацията е много по-добра: Румъния е ръководена от корумпирани политици които дават закони чрез които да се спасят от затвора а за Турция и БЮРМ знаете какво се случи в последно време с тях.
Това не означава че България трябва да продължи да е про-руска, а напротив.
Вижте по-долу тревожен доклад на Демократската Партия в САЩ, където, ако не сгреша, Румъния, БЮРМ (и Турция?) са с по-добри оценки от вашата страна от тази гледна точка.

http://www.balkaneu.com/echr-orders-bulgaria-to-pay-more-than-33000-euro-in-united-macedonian-organisation-ilinden-cases/

https://www.researchgate.net/publication/33785612_Macedonian_folk_song_in_a_Bulgarian_urban_context_songs_and_singing_in_Blagoevgrad_Southwest_Bulgaria

http://kanal3.bg/news/67971-Amerikanski-doklad%253A-Rusiya-vliyae-na-Balgariya-s-meka-sila%252C-propaganda-i-energetika
1
ееееееееееееееееееееееееееееее
16.01.2018 09:55:55
2
0
Те и днешните отроци на големците не се различават от някогашните.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки