Столична община поиска сграда в София да бъде обявена за културна ценност


Столична община поиска сграда в София да бъде обявена за културна ценност
Снимки: Гугъл
15 Януари 2018, Понеделник


Къщата е построена през 1904 г. от генерал-майор Алекси Стоянов

Автор: Десант

Столична община поиска от Министерство на културата и НИНКН сградата на ул. „Хан Крум" 30 в София да бъде обявена за културна ценност.

Въпросната къща е построена през 1904 г. от Алекси Стоянов и притежава характерните за периода архитектурни характеристики. Близо до нея са още две сгради, които са единични културни ценности – жилищната сграда на д-р Витанов и жилищната сграда на проф. Златинов.

Голяма част от постройките в тази зона са характерни за градската среда на София от първата половина на ХХ в.„Във връзка с инвестиционни инициативи за ново застрояване, както и желанието ни да запазим характерни за София сгради от първата половина на миналия век, настояваме министерство да разгледа случая и оцени сградата като паметник на културата", изтъква столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Алекси Стоянов е български офицер, генерал-майор, участник в Балканската (1912 – 1913) и Междусъюзническата война (1913), флигел-адютант на Н. В. Царя през Първата световна война (1915 – 1918). Флигел-адютант на цар Фердинанд I и цар Борис III през по-голямата част от военната си кариера.

Генерал-майорът има 3 деца. Дъщеря му Вяра загива на 10 януари 1944 г. при бомбардировките на София, а синът му Борис изчезва безследно след 9 септември 1944 г. Другата му дъщеря Надя е лична секретарка на цар Борис III, като след смъртта му преминава на служба при царица Йоана. След 9 септември 1944 г. е арестувана, подложена на репресии и въдворена в женския лагер „Босна“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки