За 8 години през ГКПП „Златоград” са преминали над 3 и половина милиона пътници


За 8 години през ГКПП „Златоград” са преминали над 3 и половина милиона пътници
15 Януари 2018, Понеделник


Годишнината от официалното откриване на четвъртия граничен пункт между България и Гърция бе отбелязано в водосвет в параклиса, изграден край граничния пункт

Автор: Десант

С тържествен водосвет за здраве и безаварийно пътуване, отслужен в параклиса „Св. равноапостоли Константин и Елена", на ГКПП „Златоград – Ксанти" отбелязаха осем години от официалното откриване на четвъртия граничен пункт между България и Гърция.



В приветствието си към присъстващите жители и гости на Златоград, кметът Мирослав Янчев посочи, че функционирането на контролно-пропускателния  пункт с Гърция благоприятства развитието на местната икономика, като Златоград вече е устойчива туристическа дестинация не само за български, но и за чуждестранни туристи.

Доказателство за необходимостта и важността от съществуването на ГКПП Златоград – Ксанти са преминалите милиони пътници през граничния пункт, съживяването на икономиката, туризма, търговията от двете страни на границата.

През изминалата 2017 г. през пункта са преминали са около 115 059 МПС и приблизително 310 139 лица.

През осемте години от отварянето на ГКПП Златоград - Ксанти общият брой на използвалите го е  приблизително 1 169 662 МПС и близо 3 692 590 пътници.

Граничният пункт е разположен югозападно от Златоград, на 3,5 км. от гръцкото село Лъджа. Открит е официално на 15 януари 2010 г. В близост до него се издига родопският връх Костадин.

ГКПП Златоград – Термес е изграден за преминаване и обслужване на малогабаритни камиони и леки коли. Граничният контрол се извършва от български и гръцки полицаи на принципа на "обслужване на едно гише".

С разкриването на граничния пункт времето на пътуване от Златоград до Ксанти е съкратено на около 1 час. От Ксанти по магистрала А2 се стига до Солун и до гръцко-турската граница. 

В непосредствена близост до пункта през 2006 г., с дарения на жители от двете страни на границата, е изграден православният параклис „Св. св. Константин и Елена“.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки