Ловците у нас протестират срещу повишаване на таксите за ловуване


Ловците у нас протестират срещу повишаване на таксите за ловуване
15 Януари 2018, Понеделник


В Германия пък искат да се разреши повече стрелба по дивите прасета, поради опасността от африканската чума по свинете

Автор: Десант

Инициативен комитет за защита правата на българските ловци разпространиха декларация, с която изразяват протеста си срещу „необмисленото, необосновано и неправилно" повишаване на цените за лов на местния дребен и водоплаващ дивеч.

Припомняме, че с заповед на земеделския министър от 14 декември 2017 г. бяха повишени таксите за издаване на индивидуалните разрешителни за местен, дребен и водоплаващ дивеч. С последваща заповед от 8 януари 2018 г. тя беше коригирана и бяха увеличени двойно и таксите за разрешителните за групов лов на местен, дребен и водоплаващ дивеч, преди това бяха увеличени и таксите за ловно-стопански мероприятия от 50 на 60 лева.

От Инициативния комитет за защита правата на българските ловци заявяват, че при следващо увеличение на каквато и да е такса, свързана с упражняването на правото им на лов, ще призоват всичките 42 000 авджии, подкрепили подписката за запазване на януарския лов и увеличаване на сроковете за ловуване на дива свиня и водоплаващ дивеч, да излязат на протест в София, като ще се предприемат блокирането на основни пътни артерии на столицата.

Ловците апелират към Изпълнителна агенция по горите и МЗХГ повече да не увеличават, а дори да намалят цените на някои разрешителни за лов!

Междувременно стана ясно, че министърът на земеделието в Баден-Вюртемберг Петър Хаук призовава за повече стрелба по дивите прасета, поради опасността от африканската чума по свинете. Той настоява стрелбата по този дивеч да бъде увеличена с 30 до 40 процента и ще поиска от федералното правителство на Германия да позволи на ловците да използват устройства за нощно виждане и стрелба.

У нас обаче едва ли ще се стигне до разгръщане на лова на дива свиня на широк фронт заради повишените такси за отстрела й. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки