Свещеници от София и Скопие отслужиха край Вардар панихида в памет на Мара Бунева


Свещеници от София и Скопие отслужиха край Вардар панихида в памет на Мара Бунева
Снимка: ВМРО
14 Януари 2018, Неделя


На помена присъстваха внучка на полковник Борис Дрангов и потомка на Кузман Шапкарев

Автор: Десант

На 13 януари отбелязваме годишнина от юначния подвиг на българската героиня Мара Бунева, извършен в Скопие край Вардар.

Тази година събитието бе организирано от Българския културен клуб в Скопие (БККС) и бе предвождано от неговия председател Лазар Младенов. Сред присъстващите имаше и потомци на български войводи, книжовници, герои и борци за освобождението на Македония, както и представители на Българското сдружение на родовете от Македония като г-жа Райна Дрангова – внучка на полковник Борис Дрангов и дъщеря на Кирил Дрангов, Елисавета Шапкарева – потомка на Кузман Шапкарев и др.

В памет на Мара Бунева имаше панихида в църквата „Св. Димитър” в Скопие. Израз на братски отношения бе фактът, че тя бе отслужена от двама свещеници – един от София и един от Скопие.

След това, както всяка година, бе организирано шествие до кея на река Вардар, където е лобното място на българската героиня и плочата, поставена в нейна памет. Стотици българи от двете страни на границата се стекоха, за да отдадат почит пред паметта на Мара Бунева.

"Братя българи от двете страни на Осогово, запомняйки и припомняйки си това, което направи Мара Бунева, а именно пожертва живота си, с ясното съзнание, че ще загине, това, което тя направи, проправи пътя на съпротивата срещу сръбския окупатор, после срещу диктатурата, наложена от Белград и в крайна сметка тези събития имат своето ехо и своето значение и днес – 90 години по-късно" - отбеляза по време н.а честването евродепутатът Ангел Джамбазки.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки