Интересно: Сергей Станишев се скара на БСП заради Истанбулската конвенция


Интересно: Сергей Станишев се скара на БСП заради Истанбулската конвенция
14 Януари 2018, Неделя


Лидерът на европейските социалисти явно няма нищо против въвеждането на третия пол

Автор: Десант

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев не одобрява решението на Националния съвет на БСП да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция. Това каза самият той в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" по БНР. Станишев припомни, че голяма част от европейските държави вече са ратифицирали Конвенцията.

Съжалявам за това гласуване на Националния съвет, смятам това за политическа грешка. Вчера на излизане от Националния съвет видях една жена, която имаше сълзи в очите, каза ми: "Аз как ще погледна тези жени, от които миналата година събирахме подписи в подкрепа на конвенцията". И аз я разбирам.

Дебатът за Истанбулската конвенция в България се превърна в дебат за неща, които не съществуват в Конвенцията, посочи Сергей Станишев:

Не смятам, че решението, което беше взето на Националния съвет, е добро. Най-лесно е да се носиш по течението на доминиращо обществено мнение. Две трети от българите смятат, че мястото на жената е до печката и тя трябва да обслужва мъжа, грубо казано, опростявам, разбира се. Но това са реални проучвания. Лошото е, че в България се случва един безумно изкривен дебат. И това плаши хората с някакви неща, хипотези, възможности, които се криели в Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита на жените от насилие. 

Официалният старт на Българското председателство изглежда симпатично. Председателството е голяма възможност за страната ни да се препозиционира като образ в ЕС, да покаже, че можем да имаме ясни инициативи и позиции по ключови въпроси, които ще се дискутират в тази половин година, коментира Сергей Станишев.

Той допълни, че приоритетът Западни Балкани е възможност България да се позиционира като лидер в региона.

Според Сергей Станишев, БСП твърде много е забавила внасянето на вот на недоверие на правителството:

"Вотът на недоверие е нормално действие от страна на всяка опозиция. Едно председателство не може да отмени вътрешнополитическия живот. Вотът беше твърде много забавен. Според мен, фокусът на дискусията ще бъде отместен, в това число и във връзка с Истанбулската конвенция, и вотът няма да постигне този ефект, който се цели."


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки