Тениски с кауза станаха хит във "Фейсбук"


Тениски с кауза станаха хит във "Фейсбук"
Снимка: uspelite.bg
14 Януари 2018, Неделя


Дизайнът им акцентира върху фалшиви и жълти новини

Автор: Десант

Сайтът uspelite.bg и Make Good Great Again се борят с фалшиви и жълти новини с чувство за хумор. Хит във "Фейсбук" стана тяхната колекция от тениски с реално публикувани заглавия в медиите.

"Целта е да осъзнаем нуждата от медийна хигиена. С нашите тениски гордо можеш да се разхождаш с нелеп надпис на гърдите като в същото време разгласиш кои са медиите, които разпространяват невярно и подвеждащо съдържание. Постарали сме се дизайните ни да не останат незабелязани - вярваме, че полека-лека все повече хора ще поглеждат скептично към статиите в тези медии и в крайна сметка ще започнат изцяло да ги подминават" - казват "Успелите".

Средствата, твърдят те, ще бъдат използвани, за да можем да си позволят по-качествени материали и по-постоянен поток от позитивни новини.

Не на последно място инициаторите на тениските с кауза се надяват да направят нашего брата по-бдителен, така че да не позволява подобни "новини" да минат между капките.

Красимир Гаджоков следи под лупа всички български онлайн медии за обществени новини и се старае да обновява информацията редовно, така че всички да са в крак със случващото се в медийното пространство. Той обнародва информация за въпросните сайтове и много други, които разчитат на жълти или фалшиви новини, кликбейт, сензации, конспирации, клевети и всякакви видове заблуди в своето "Медийно око".

Информация за фалшивите новини може да се намерят и на страницата на Фондация "Инициатива за българско рационално общество" (ФИБРО). Докато някои сигнално жълти заглавия си личат от километри, други използват всяването на страх и омраза и далеч не са толкова лесно разпознаваеми за нетренираното око, изтъкват от там

Базирайки се на журналистическите критерии и стандарти за достоверност, „Десант“ също се обявява против разпространението на фалшиви новини, които подменят действителността.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки