Единственият шанс за оцеляване и развитие на българските планини е туризмът


Единственият шанс за оцеляване и развитие на българските планини е туризмът
12 Януари 2018, Петък


 Националният борд по туризъм подкрепя промените в плана за управление на национален парк Пирин

Автор: Десант

Мощна подкрепа за разрешаване на казуса за втория лифт на Банско дават от Националния борд по туризъм. Експертите предлагат правителството и сектора заедно да изработят Национална стратегия за развитие на зимния туризъм обезпечена с инвестиционна програма за 1 млрд. лв., пише „7 дни Банско".

От там очакват правителството да инициира политики за ускореното генерално развитие на зимния туризъм в цяла България.

Експертите на организацията са категорични, че развитието на зимния и планински туризъм в България е една уникална възможност, която може да даде съществен принос за икономическия растеж, и ето защо, тя следва да бъде подкрепена от държавата и неправителствения сектор.

„Зимният туризъм и най-вече ски туризмът е пример за устойчив бизнес, който оказва значителен икономически ефект и за свързаните с туризма индустрии, както и положителен социален ефект за регионите и местното население. Ски ваканциите привличат както чуждестранни, така и местни туристи и генерират основна част от приходите от планински туризъм в страната.

През периода декември 2016 г. – февруари 2017 г. големите ни ски курорти Банско, Боровец и Пампорово са посрещнали над 130 хил. чуждестранни туристи, като само приходите от тях, по данни на БНБ възлизат на 745 млн. лв." - изтъкват от Националния борд по туризъм.

Членовете му се притесняват, че вече почти 15 години инфраструктурата в българските планини не просто не се развива, а се унищожава от амортизация и от природни бедствия. И единственият шанс за тяхното оцеляване и развитие е туризмът, който осигурява устойчив поминък на местното население.

„С оглед на всичко това, промяната в плана за управление на парк Пирин е още една правилна крачка за развитието на българските планински региони. Вторият кабинков лифт е безспорно нужен, а ски зона Добринище бе блокирана 15 години без ясно обяснение.

На дневен ред остават въпросите за развитието на парк Витоша, на Пампорово - Мечи чал, на Сапарева баня, на Ком - Берковица, на Осогово и на много други подобни проекти" - подчертават от Борда.

От организацията се възмущават, че Министерството на туризма продължава да бъде най-бедното българско министерство с оскъдните 18 млн. лева бюджет за 2018 г., при положение, че туризма и свързаните с него индустрии генерират близо 13% от същият този брутен вътрешен. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки