Къщата музей на Иван Вазов в Берковица отбеляза 60-годишен юбилей


Къщата музей на Иван Вазов в Берковица отбеляза 60-годишен юбилей
12 Януари 2018, Петък


Той е третият в България, след София и Сопот, създаден да пази спомена за поета

Автор: Иво Пешков, директор на МК Берковица

Берковица е град с късмет. Преди 138 години тук идва гениалният български поет Иван Вазов и пише история. Патриархът на българската литература завинаги свързва името си с планинското градче. И то му се отплаща – през далечната 1957 г. в Ипеклийската къща, където поетът е живял и творил, се открива музей, в негова памет и негова чест.

Въпреки ветровете на промените, въпреки набезите на крадци и реститути, музеят стоически оцелява и днес е изпъчил гордо белите си гърди над мраморното площадче, сякаш казва: „Мен ще ме има“!

Днес, когато българската нация се топи и линее; днес, когато нашите деца, роднини, приятели напускат родината си – същата тази родина, която Вазов безумно обичаше – за да търсят по-добър живот немили-недраги; днес, когато в училищата съкращават произведенията на Вазов и стиховете на Ботев, ние – българите, губим почва под нозете си, губим идентичността си.


Портрет на Вазов, рисуван от Елисавета Консулова-Вазова, 1017 г., Костенец

А именно сега,  в тези времена Вазов ни е по-нужен от всякога. Само символ от такъв ранг може да обедини българите, той е пример за патриотизъм и родолюбие.

С таланта си, с интелекта и харизмата си, поетът е покорил милиони  български сърца. Така той покорява и берковчани – с „Грамада“, с Митрофан и Дормидолски, „Белимелецът”, стихотворенията „На Ком“, „На детето“ и знаменателното „Малини“, превърнало се в песен и любимо за всички в балканското градче.

Вазов пише: „А, тебе, Берковице, привет благодарствен от твоя някогашен случаен гостенин...“ Но някои казват, че нищо не е случайно на този свят. Идвайки тук, Патриархът носи в градчето култура и просвещение.

Първата експозиция на къща музей „Иван Вазов” е разработена през 1957г. от първата уредничка Вела Диева, а неин консултант е  н.с. Величко Вълчев от Литературния институт. В реставрацията и художественото оформление участва и художникът Преслав Кършовски.


Вазовата стая

Не можем да подминем Анка Апостолова – уредник в музея от 1970 до 1999 г., която създава втория експозиционен план в къща музей „Иван Вазов”, изработен през 1980 г. Неин консултант е литературоведът проф. Милена Цонева. Помощник на Анка Апостолова е художникът Златко Чалъков.

Музеят е третият в България, създаден да пази спомена за поета – след този в София, създаден през 1926 г., и този в Сопот – през 1935 г.    


29-годишният Вазов, портрет на художника Николай Евров

Къща музей Иван Вазов е средище на културни и образователни мероприятия повече от половин век. Място, където живее духът на Вазов. И дано  поетът ни гледа някъде от чардака на Ипеклийската къща и е доволен от работата на цялото берковско общество и музейните работници!


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки