Ремонт по бургаски: След изграждане на канализация, и потоп...


Ремонт по бургаски: След изграждане на канализация, и потоп...
11 Януари 2018, Четвъртък


Повече от две години чакат жителите на квартал Банево общината да оправи разкопаните им улици, оставени така след приключил проект за „благоустрояване“

Автор: Севдалина Пенева

500 000 лева ще бъдат предвидени за ремонт на трагично известните улици в бургаския квартал „Банево“. Новината съобщи заместник-кметът на морската община Чанка Коралска, в отговор на запитване от страна на местните граждани – колко пари ще бъдат вложени през тази година за възстановяване на уличната настилка, оставена в безобразно състояние след изграждането на канализация, приключило преди повече от две години.  


Чанка Коралска

За сравнение, пак по данни, изнесени г-жа Коралска по време на обществено обсъждане на бюджета на Бургас за 2018 г., през миналата година общината е вложила 4 милиона лева за ремонта на само няколко централни улици в квартала. Ще стигне ли сега предвиденият половин милион за цялостна рекунструкция за инфраструктурата, с право се тревожат баненци.

Омръзна ни да ни лъжат. Ще закърпят някоя и друга улица, и това ще е. За какво по-напред толкова пари, казва Желязко Симеонов, който живее в квартала (някога село), откакто се помни.  


Желазко Симеонов

Малко по-емоционален е неговият съгражданин Димо Йорданов: „Не само улиците са окаяни. Виждате, че и бордюри няма, няма тротоари, всичко е леш. Изпотрошихме си колите, не можем да си стигнем до къщите. През лятото тук се вдига прашилка, не се диша, през зимата газим в кал до колене. Това нещо е безобразие, в 21 век живеем, тук все пак хора живеем, не сме животни“, ядосва се той.


Димо Йорданов

Адът, на който са подложени Димо Йорданов и съгражданите му, продължава вече трета година. На места личат опитите на хората сами да се справят с проблема и да засипват опасните дупките с чакъл и пясък. Водата обаче ги отмива. С времето и отводнителните шахти са се напълнили с листа и боклуци.

Всичко това изкара обитателите на Банево на протест на 28 ноември, когато се провеждаше едно от последните заседания на Общински съвет-Бургас за миналата година. Обещанията от местната власт тогава към тях бяха, че ремонт на улици ще има.

Сред потърпевшите е и Мариета Сивкова, която живее на улица „Кокиче“, макар че за улица трудно може да се говори. Тя е убедена, че 500 000 лева няма да стигнат за цялостното обновяване на инфраструктурата. Затова има конкретно предложение към община Бургас.

„Възползнах се от възможността да участвам в общественото обсъждането на бюджета – не лично с присъствие, но по посочения мейл на сайта на общината. Предлагам да бъде приоритетно възстановена настилката на двете най-дълги улици в Банево, които са особено важни за предвижването на хората. И, които, ако се ремонтират, биха създали по-нормални условия за живот за всички ни. Това са „Трите сестри“ и „Кокиче“, която представлява основен изход за местността „Остриците“.


Мариета Сивкова

Мариета Сивкова е една от инициаторките са събиране но подписки през годините в Банево, с настояване общината да осигури средства за довършването на проекта, свързан с изграждането на канализацията.

Няколко фирми копаха тук с месеци, на моменти дори спираха работа, защото не бяха си проучили предварително терена, направиха повече бели, отколкото нещо полезно. Накрая зариха изкопите и си тръгнаха. От някогашните улици в по-голямата част на квартала няма и помен. Миналата година се хвърлиха средства за ремонт по центъра. Няма лошо, но не е и достатъчно“, казва още г-жа Сивкова.



Реалното изпълнение на "Интегриран проект за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на кварталите Банево, Ветрен и Минерални бани, гр. Бургас" започва през април 2013 г.

Проектът се финансира по ОП "Околна среда" 2007-2013 г., съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС и е на стойност 30 951 630,57 лв., от които безвъзмездна финансова помощ 29 221 434,42 лв. и участие на Община Бургас с 1 730 196,15 лв. Строителството трябва да приключи до края на 2014 г., а срокът за изпълнение на целия проект е 41 месеца. Бенефициент по проекта е Община Бургас в асоциирано партньорство с "ВиК" ЕАД, гр. Бургас.



Водният цикъл на Банево се оказва обаче безкрайно начинание. Първо, изграждането му се удължава с повече от година от предвидения краен срок. Строителите не са си свършили предварителните проучвания на терена и с „изненада“ научават, че в северната част на квартала има огромна плоча, която възпрепятства изкопните работи.

„Къртиха, дупчиха, блъскаха, месец след месец. Мислихме, те никога няма да приключат. После спряха да работят нацяло и оставиха изкопите да зеят необезопасени още дълго време“, разказват жителите на Банево. Тогава е била организирана и една от първите им подписки, входирана до общината.

Оттогава хората всяка година чуват едни и същи обещания, че улиците ще бъдат асфалтирани, което до ден днешен не се е случило.



Дали чиновниците в Община Бургас ще се съобразят с предложението на г-жа Сивкова, както и със справедливото искане на хората в Банево за по-нормални условия на живо, предстои да видим.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки