Международни консултанти се срещнаха с депутати от НФСБ


Международни консултанти се срещнаха с депутати от НФСБ
Снимка: Пресцентър на НФСБ
11 Януари 2018, Четвъртък


Народните представители коментираха темите за Западните Балкани и евроскептицизма

Автор: Десант

Има ли промяна в позицията на България за присъединяването на Западните Балкани и колко силен е евроскептицизма у нас? Това бяха част от въпросите, с които представители на глобалната консултантска фирма "Teneo холдингс" се обърнаха към депутатите от НФСБ  на среща в Народното събрание днес.

Консултантите на компанията, които са от 20 различни националности, съветват мултинационални корпорации на най-високо управленско ниво, сред които Microsoft и Facebook. Те са на посещение в България като визитата им в парламента и срещата с народните представители от НФСБ е част от тази обиколка по инициатива на българският представител в компанията Мая Донева.

Международните консултанти подчертаха изключителното си задоволство, че срещата се провежда в първите дни на българското европредседателство.

„Българското председателство е възможност темата за Западните Балкани да стане водеща тема в международната политика. Това е инициатива, основно на българския министър-председател Бойко Борисов. Ние искаме в рамките на нашето председателство, ако е възможно, да стане така, че нашите съседи Македония, Сърбия и Албания, да скъсят  дистанцията и да не чакат толкова, колкото чака България. И в същото време  да ги подготвим да не тръгнат с прекомерно големи очаквания за това, което ще се случи след присъединяването, а да бъдат реалисти“, заяви Борис Ячев, зам.-председател на ПГ на „Обединени патриоти" и зам.-председател на НФСБ.

Той обаче подчерта, че за разлика от други държави, България не поставя ограничения – нейната подкрепа за Западните Балкани е безусловна. „Разбира се, имаме забележки, които касаят въпросите с българските малцинства в тези държави, но това не са приоритетни неща, нашата подкрепа е безусловна“, каза още Борис Ячев.

В отговор на въпроса за евроскептицизма, той посочи, че за разлика от други стари демокрации в България евроскептицизма не е толкова силно изразен. „В България няма сериозна политическа партия, която да е на позиция и да поставя въпроса за излизане на България от ЕС. Да, умерен евроскептицизъм има, защото пътят се оказа по-дълъг, отколкото си го представяхме. Но темата за излизането от ЕС не стои в България“, каза още Борис Ячев.

По време на разговора народният представител и председател на Комисията за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов даде отговор на въпроса какво е съвременният патриотизъм – отговор, който е дал и на студент от Харвард при негова визита в САЩ.

„Съвременният патриотизъм се състои от 3 думи – икономика, икономика и пак икономика“, посочи Славчо Атанасов. По думите му днес няма нация, която да може да защити националния си интерес, ако не е силна икономически. Ето, защо и темата за сътрудничеството със страните от Западните Балкани е толкова важна за нас, добави Славчо Атанасов.

Неговият колега Йордан Апостолов посочи пред гостите и надписа, който стои върху сградата на Народното събрание, превърнал се и в част от посланието на нашето председателство „Съединението прави силата“.  Важно е регионът на Балканите да е спокоен – тогава спокойна ще е и Европа, категорични бяха депутатите от НФСБ.


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки