Извадиха от морето камбаната на кораба „Родина“


Извадиха от морето камбаната на кораба „Родина“
11 Януари 2018, Четвъртък


Той е най-големият в българския търговски флот до края на Втората световна война

Автор: Диана Славчева

Водолази от бургаския Водолазен клуб „Приятели на морето“ извадиха 80-килограмовата месингова камбана на потъналия преди 77 години параход  „Родина“ – най-големия български кораб до края на Втората световна война.

Останките му лежат на близо 40 метра под водата, като са добре запазени. 

През септември водолазите от „Приятели на морето“ се спускат да огледат пробойните на кораба. Един от тях – Стоян Димитров, споделя пред „Еър груп“: „Най-неочаквано под една греда, усукана с рибарски мрежи, видяхме камбана, легнала на палубата до самия борд, обърната с отвора към носа. В първия момент не повярвахме на очите си но след като я огледахме внимателно се уверихме да това беше камбаната на кораба заедно със стойката, но без езика“.



След като се връщат в Бургас, те отправят запитване до Института по подводна архиология и други компетентни органи дали може да я извадят, за да бъде изложена на обществено място. Отговарят им, че това е дори препоръчително, тъй като ако остане на дъното, може да попадне в недобросъвестни ръце – край потъналите кораби често се навъртат гмуркачи с цел да събират старо желязо, което после предават за скрап.

В края на ноември екип от трима членове на Клуб „Приятели на Морето" - Бургас Стоян Димитров, Кирил Кьовторов и Георги Савов, се гмуркат до останките на кораба и успяват да извадят камбаната. 

Най-вероятно тя ще бъде изложена край Морското казино в Бургас, като в момента заедно с общината се обсъждат начинът и точното място, където тя да бъде поставена.

Пред „Десант“ Стоян Георгиев коментира, че все още не се знае дали това е еиднствената камбана, с която е бил оборудван „Родина“. Той пояснява, че често на някои от по-големите кораби с дължина над 100 метра (а „Родина“ е дълъг цели 114,70 м.) е имало по две камбани.

Екипът на Клуб „Приятели на морета" и сп. „Клуб Океан" апелират към специалистите да подскажат как е била монтирана оригинално камбаната на борда на кораба – със схеми, чертежи, снимки, за да може тя да се монтиране по най-подходящия начин в Бургас.  

Корабът „Родина“ е един от деветте български довоени товарни параходи, собственост на Българско търговско параходно дружество (БТПД) . Произведен е от „Vulkan - Werke" A.G. („Вулкан Верке“ – корабостроителница, базирана в тогавашния германски град Щетин).



Първоначално той е пуснат на вода през 1922 г. като част от флота на немската корабоплавателна компания „Норддойчер Лойд” и под името „Айзенах” поддържа Южноамериканската линия.

На 2 ноември 1935 г. влиза в състава на Българското търговско параходно дружество, като е закупен за 21,4 милиона (следвоенни) лева, с държавна субсидия от 20 милиона лева, и бива наречен „Родина“. 

Преди закупуването му от България бива блъснат в Ламанша от английски военен кораб, след което е основно ремонтиран в британски завод за сметка на Кралския флот на Великобритания.

На 19 септември 1941 г. „Родина“ пътува натоварена с товар от зърно от Истамбул за Варна, конвоиран от два български миненосеца. За зла беда, край Созопол корабът се натъква по ирония на съдбата последователно на... две български мини, получава сериозни пробойни по носовата си част при взривяването им и потъва. Спасени са 37 души от екипажа, но загиват трима моряци. Инцидентът става на 1-2 мили (около 5-6 км) източно от нос Коракя.

Оцелява и първият му и последен капитан, след като на него се развява българския флаг  – роденият в Малко Търново възпитаник на одеското Мореходно училище Васил Попов. По-късно той става член на комисията, която приема следващия „Родина II” в нашия търговски флот, който е закупен почти нов от Дания скоро след края на Втората световна война.


В категории: Войни за освобождение , История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки