Валентин Златев взима плажа „Свети Влас - болницата" за още една петилетка


Валентин Златев взима плажа „Свети Влас - болницата" за още една петилетка
11 Януари 2018, Четвъртък


Валери Симеонов предупреди в края на миналата година, че с промените в Закона за концесиите плажните ивици ще продължат да отиват в ръцете на мафията. Оказа се прав

Автор: Диана Славчева

Странна публикация се появи на 10 януари в сайта „Капитал". Медията разпространи капитално погрешна информация за търгове на туристическото министерство за плажните ивици до Ахмед Доган и Валентин Златев.

В статията се твърди, че на 3 януари е обявен конкурс за ивицата „Св. Влас- болницата", за която се набират оферти до 6 февруари.

Справка в сайта на ведомството обаче показва, че конкурсът е обявен на 22 ноември 2107 г., а със заповед от 10 януари министърът на туризма Николина Ангелкова вече е определен и концесионерът на плажа - фирмата „Тера тур сървиз", управлявана от бащата на  президента на „Лукойл България" Валентин Златев - Васил Златев. Т.е. търгът вече е в миналото, а не предстои тепърва. 

Дружеството и досега стопанисваше плажната ивица. То е инвеститор и на намиращия се на първа линия до плажа  четиризвезден комплекс, издигнат на мястото на бившия белодробен санаториум в Свети Влас. Наскоро стана ясно, че Златев запретва ръкави да построи до него и нов петзвезден хотел. 

С утвърждаването на концесията си олигархът слага трайно ръка на това апетитно кътче от нашето Черноморие. За съжаление, няма кой да се изправи срещу него - „Тера тур сървиз" е единственият кандидат, който се явява на тайния търг, проведен на 5 януари тази година.

Концесионната такса, която ще плащат Златеви е 52 хиляди лева без ДДС или 62 400 с налога. Апропо, исканата от министерството начална тръжна цена е стотинки под даденото - 51 902,57 лв.!

Чадърите и шезлонгите ще се предлагат на туристите по 8 лева броя.



Междувременно тече и търгът за наемател на плаж "Росенец-север" в едноименния парк край Бургас, който се намира непосредствено край частен имот на нос Чукалята, определян като „лятна резиденция" на Ахмед Доган.

За него „Капитал" също дава подвеждаща информация, че обявлението на туристическото ведомство за концесията е публикувано на 3 януари, че ивицата е с активна площ от 9200 кв.м и че кандидатите ще трябва да плащат минимална концесионна такса от 8975 лв.

Всъщност обявата на Министерството на туризма е  от 18 декември 2017 г., като оферти се приемат до 23 януари 2018 г., когато ще се проведе и самият търг. Началната цена на обекта всъщност е 1022,64 лв. без ДДС, срокът на наемното отношение е 5 години, а площта е три пъти по-малка от цитираната от „Капитал" - 3646 кв. м.

В момента наемател на плажа е компанията „Виста маре бийч", собственост на Росица Илчева, но ако туристическото министерство избере концесионер, договорът й за наем ще бъде прекратен.

Което обаче не обяснява странните капитални грешки на „Капитал", в които разминаването на фактите с действителността предизвиква дълбоко изумление. И ако с това не се цели да се подведат определени кръгове за реалните срокове относно въпросните търгове - естествено, в интерес на нечии бизнес интереси, то излиза, че в медията на Иво Прокопиев понастоящем работят напълно дезориентирани и некомпетентни журналисти.

Нещо тук намирисва на фейк новини май, а?!

В скоби ще припомним, че в края на миналата година депутатите извадиха плажовете от новия Закон за концесиите, който влезе в сила на 1 януари. Тогава вицепремиерът с ресор туризма и лидер на НФСБ Валери Симеонов остро реагира, че така плажовете ни ще продължат да отиват в ръцете на мафиотски силови групировки и близки до ДПС фирми. Вече се вижда, че е бил напълно прав!


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки