Още един турист намери смъртта си в Пирин


Още един турист намери смъртта си в Пирин
Джамджиеви скали и мястото на инцидента, Снимка: ППС
10 Януари 2018, Сряда


Вижте хронологията на трагичните събития

Автор: Десант

Групата от трима души – планински водач и двама негови клиенти, правят опит да достигнат връх Вихрен по зимен маршрут в събота.

Метеорологичните условия са отлични – около 0°С, ясно и почти тихо. Маршрутът е правилно подбран, съобразен със сезона, както и времето за начало на прехода – рано сутринта.

Непосредствено преди да стигнат Джамджиеви скали, единият алпинист се подхлъзва и прелетява през 30 м скален праг и продължава надолу по улея. Малко по-късно планинският водач и другият мъж го откриват в безсъзнание и липса на сърдечна дейност.

Планинската спасителна служба (ППС) в Банско се получава сигналът за нещастието призори в 5:45 ч. и веднага се взима решение за провеждане на акция. Задействана е и процедурата за вдигане на хеликоптер.

Първата група от девет планински спасители тръгва в 6:30 ч. от база Банско. По време на пътуването след телефонно обаждане от мястото на нещастието е получена информация за смъртта на пострадалия. Акцията продължава, като в 7:05 ч. групата е в района на Шилигарника и с три моторни шейни всички спасители достигат максимално бързо до основата на улея, откъдето продължават пеша.

В 7:45 ч. нагоре тръгват седем спасители с разглобяема шейна тип АКИЯ и нужния инвентар за транспорт в труден терен. В 8:15 ч. е установен визуален контакт с водача и другия клиент. Двамата са насочени да слизат по безопасен път към хижа Вихрен. В 8:30 ч. групата е при пострадалия, намиращ се в центъра на един от улеите под Джамджиевите скали.

В 9:15 ч. започва транспортнирането му, като в същото време отдолу е тръгнала втора група от трима спасители, за да пресрещне и помогне на първата.

Започва едно надбягване със слънцето, което вече напича и влияе на снежната покривка, като повишава лавинната обстановка и поставя в риск спасителния екип. В 9:50 ч. двете групи завършват транспорта при моторните шейни на пътя за х. Вихрен, а в 10:30 ч. всички са на Шилигарника и активните действия са приключили, съобщават от ППС.

Спасителите са категорични, че загиналият в Пирин през уикенда турист е имал необходимото оборудване за планина, но част от него е било в раницата му, която е доста надолу по склона. Когато те стигат до 30-годишния мъж, той е с алпийска седалка и включен лавинен уред. 


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Анонимен
29.03.2018 08:53:08
0
0
Здравей Нели,

Водачът е бил Бранислав Бранков.
1
Нели Петкова
11.01.2018 03:56:57
0
0
Ще се разбере ли името на водач , все пак много хора се доверяват на планински водачи и е хубаво всеки да си знае с кой тръгва .
На този ден имаше поне две събития по този маршрут към връх Вихрен .
1. Вихрен, Кончето и Котешки чал
· Организирано от IntoTheWild.bg и Bran Photography & Guidingс Бранислав Бранков
2.ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА ВИХРЕН ПО ДЖАМДЖИЕВИЯ РЪБ
· Организирано от http://www.buro-radetsky.b
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки