Софийският университет получи сграда за медицинския си факултет


Софийският университет получи сграда за медицинския си факултет
Снимка: Гугъл
10 Януари 2018, Сряда


Вижте какво още ще даде правителството на столичната Алма матер

Автор: Десант

Правителството отпусна 10 млн. лв. и нова сграда на СУ „Св. Климент Охридски". Решението беше взето на правителственото заседание, което се проведе днес в Зала 3 на НДК.

Вузът ще получи бившата вече сграда на Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза", която се намира на столичния булевард „Черни връх". Тя ще се използва за обучението на студентите от Медицинския факултет.

Имотът е с площ 9830 кв. м. и се предоставя с построената в него четириетажна сграда на площ от 1175,74 кв. м.

9 млн. лева ще бъдат използвани за поддръжка и модернизиране на останалия сграден фонд на университета, уточни министърът на образованието Красимир Вълчев. Той изтъкна, че по-голяма част от сградите, които ползват различните факултети на софийската Алма матер, са паметници на културата - като Ректората, Университетската библиотека, сградите на Биологическия факултет, Факултета по журналистика и масова комуникация, Богословския факултет и др.

Тези сгради, строени през XIX-XX век, са в тежко състояние по отношение на енергийна ефективност, инсталации, фасади и дограма. Те се нуждаят от неотложни ремонти и изискват сериозен финансов ресурс за експлоатация, стопанисване, ремонтни и реставрационни дейности.

Стопанисването им през последните 9 години е сериозен проблем, въпреки че университетът непрекъснато търси допълнителни ресурси, както с проекти, така и с помощи.. Така че голяма част от парище ще се изразходват за тяхното поддържане и модернизиране.

1 млн. лева от средствата ще отидат за придобиването на дълготрайни материални и нематериални активи, както и въвеждането на единна информационна система, която да поддържа всички процеси във висшето училище.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Деси
12.01.2018 11:19:02
0
0
Сградата изобщо не е "бивша"!!! Там и в момента се обучават ученици! Кой изобщо излъга г-н Министъра на образованието, че от две години сградата е необитаема?! И къде смятат управляващите да настанят учениците от Професионална гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза", след като Факултета по медицина се нанесе там? Това е ПРОФЕСИОНАЛНА гимназия със специално оборудване! Учениците имат практическо обучение с професионални машини. Това е гимназия с над 120 годишна традиция как така вече я погребахте???? Ако сградата, както казват е "бивша" къде според г-н Министъра се помещава гимназията?! Срамота е да се замитат проблемите по този начин....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки