УМБАЛ-Бургас се сдоби с апарат за лесно намиране на вените при децата


УМБАЛ-Бургас се сдоби с апарат за лесно намиране на вените при децата
Снимка: УМБАЛ-Бургас
10 Януари 2018, Сряда


Първо детско отделение получи и 10 инхалатора, които ще подобрят условията на лечение

Автор: Десант

УМБАЛ-Бургас получи поредното ценно дарение. Този път това е веноскоп – апарат за лесно и безболезнено откриване на вени при бебета и малки деца. Уредът бе доставен днес в болницата и веднага бе пуснат в употреба.

Вените при бебетата се виждат и намират трудно, така че веноскопът ще спести ненужното многократно бодене на кожата за поставяне на абокат. С помощта на светлината апаратът локализира вените и помага на медицинските сестри и лекарите да намерят точното им място.

„Лекуваме тежко болни деца на възраст 0 дни до 3 години. В тази възраст венозното приложение на антибиотици и други медикаменти е единственият правилен начин на лечение. Веноскопът ще ни бъде от голяма помощ и ще спести психотравмата на децата и майките”, коментира д-р Борис Ангелов, началник на Първо детско отделение на УМБАЛ-Бургас.

Отделението получи и 10 инхалатора, които ще подобрят условията на лечение. Досега то е разполагало само с 5 инхалатора на 25 легла.

„Имаме деца, при които се налагат инхалации 6-8 пъти в денонощието. С тази бройка ще можем да оставяме инхалаторите при леглата на децата за индивидуална употреба”, обясни д-р Ангелов.

Веноскопът, както и 10 инхалатора, са дарение от фондация „Арусяк Чакърян”. Организацията подпомага обществената педиатрия в България, а седалището й е в Кьолн, Германия.

Стойността на дарението за най-голямата бургаска болница е около 4000 лева.

Апаратурата ще намери изключително приложение в УМБАЛ-Бургас, тъй като в последните години има трайна тенденция тежко болните деца и децата с неуточнена диагноза да бъдат изпращани тук, въпреки наличието на още 3 детски отделения в града. Годишно през Първо детско отделение на лечебното заведение минават около 2000 пациенти, уточняват от болницата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки