Безплатни прожекции в София за Деня на българското кино


Безплатни прожекции в София за Деня на българското кино
10 Януари 2018, Сряда


Тук може да видите пълната пограма и подробности за инициативата

Автор: Десант

За Деня на българското кино - 13 януари, Националният филмов център и Столична община в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона, съобщават от Министерството на културата.

Филмовата програма е с вход свободен с изключение на билетите за най-новите филми - „Вездесъщият“, „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“  в кината „Люмиер Лидл“ и „Одеон“, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лв. Пълната филмова програма можете да видите тук.

 От 2005 г. по инициатива на Националния филмов център на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.

 През изминалана година четвъртият игрален филм на Стефан Командарев  „Посоки“ беше избран за програмата „Особен поглед“ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция. ¾ на Илиян Метев спечели „Златен леопард“ в секцията „Режисьори на настоящето“ в Локарно.

Редица участия и награди завоюва и документалният филм „Пощальонът“ на Тонислав Христов. Сред успешните копродукции с българско участие се наредиха и „Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, “Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич. “Синът на София” на Елина Псику.

 През 2017 българското кино спечели множество международни награди и участия в конкурсни прогами, но за първи път от много години спечели и сърцата на българските зрители, като четири пъти оглави седмичния бокс офис с филмите: „Воевода“ на Зорница София Попганчева, „Бензин“ на Катерина Горанова и Асен Блатечки, „Възвишение“ на Виктор Божинов и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги.

През изминалата година с подкрепата на НФЦ бяха реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, които отбелязаха изключителен успех пред българската и световната публика, хвалят се от културното ведомство.

През 2015 София бе обявена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки