Изложба събира средства за ремонта на старото училище в Славейно


Изложба събира средства за ремонта на старото училище в Славейно
Изложбен заслон, Славейно, худ. Сияна Струнчева
10 Януари 2018, Сряда


Авторката Сияна Струнчева я посвещава на прочутия майстор в Родопите, Беломорието, Гюмюрджина, Одринско и Пловдивско уста Славо Райчевски

Автор: Десант

Сградата на старото училище и камбанарията на храм „Св. пророк Илия” в село Славейно, област Смолян, са архитектурни паметници и характерни символи. Те създават неповторимата атмосфера на родопското село, заедно с величествената природа, славното минало и енергията, която влагат жителите и свързаните родом със селото хора за съхраняване на родовата памет, културата и обичаите.

Всичко това вдъхновява Сияна Струнчева и я провокира да работи и подреди изложбата „Уста Славо“. Архитектурното наследство на прочутия майстор в Родопите, Беломорието, Гюмюрджина, Одринско и Пловдивско, Славо Райчевски (1861-1943), родом от Славейно, я вълнува и защото семейството на съпруга й има родствена връзка с него.

Уста Славо Райчевски гради къщи, сводести мостове, камбанарии, минарета, обществени сгради. Със своите зидари той възстановява отново разрушеното след земетресение минаре на Джумая джамия в Пловдив. Работил е по строежа на първите палати на Пловдивския панаир, Софийската железопътна гара, високи фабрични комини и др.

Плод на строителното майсторство на уста Славо е каменната камбанария на църквата „Св. пророк Илия” в село Славейно, която Сияна рисува върху стара врата от долап и това е първата картина, с която се ражда идеята за изложбата.

Това я вдъхновява и мотивира да нарисува портрета на Дора и Славо Райчевски.


Портрет на Дора и Славо Райчевски, худ. Сияна Струнчева

Тези картини на младата художничка, заедно с другите нейни картини от Славейно оформят основното съдържание на изложбата и прецизно определят нейното име „Уста Славо”.

В експозицията са включени художествени фотографии и малки инсталации. Авторката експериментира, работейки с различни материали и основи.

Изложбата бе експонирана в Народно читалище „Съгласие - 1883” в село Славейно от 5 до 31 август  2017 г. в рамките на честванията по повод 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, когато получи покана да бъде изложена и в Смолян.


Само спомен, худ. Сияна Струнчева

Тя е благотворителна, с цел събиране на средства за ремонта на сградата на старото училище, сега Изложбен заслон. Събраните средства от откупените картини през месец август бяха предадени на Сдружението за развитие на Славейно.

Изложбата на Сияна Струнчева „Уста Славо“ (майстор Славо) ще бъде отново експонирана от 15 до 30 януари 2018 г. в Изложбена зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата в Смолян.

Към експозицията в родопския град са добавени и нови произведения, сред които е портрета на ставрофорен иконом Костадин Караманолев (1914 – 1989), служил  цели 50 години в църквата „Св. пророк Илия” и завинаги останал в сърцата на славейновци.

Сияна Струнчева е пресъздала в картина и построената от Уста Славо Евангелска съборна църква в подножието на Сахат тепе в Пловдив, която е осветена през 1901 г. и е нагледно свидетелство за майсторлъка на младия и сръчен родопски дюлгерин от с. Карлуково (днес Славейно) Славо Райчевски. Той сам сформирал група от майстори и съумял да изпълни всички инженерни, архитектурни и технологични изисквания.

Сияна Струнчева завършва магистърска степен по „Педагогика на обучението по пластични изкуства”, специалност „Живопис” в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Занимава се и с художествена фотография, графичен и уеб дизайн. Работи с деца в Школа по изкуства „Магия 7“ – Варна. Авторката участва в групови международни, национални и регионални художествени изложби и научни проекти.




В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки