Ще мият улиците на София заради фините прахови частици


Ще мият улиците на София заради фините прахови частици
Снимката е илюстративна
09 Януари 2018, Вторник


По думите на столичната кметица, „вина" за замърсяването има и... температурната инверсия

Автор: Десант

В София започват да мият улиците с цел да се справят със завишените нива на фини прахови частици, които се регистрират в последно време в столицата. Маркучите ще се използват в дните, в които няма опасност от заледяване заради ниските температури, съобщи лично столичната кметица Йорданка Фандъкова във фейсбук страницата си.

Тези дни Столична община извършва механизирано метене на основните булеварди. Днес например се метат бул. „Ботевградско шосе“ и бул. „Черни връх“. 

Фандъкова обяснява, че освен твърдото гориво и горенето на губи, за мощното замърсяване на най-големия и важен град у нас, влияние оказват също географските и климатични особености на населеното място.

„Според учените от Института по метеорология, основна причина за завишените нива на фини прахови частици (ФПЧ) през зимните месеци в София е т.нар. температурна инверсия. Това означава, че в Софийското поле, което е котловина, студеният въздух се задържа ниско в атмосферата и това не позволява естествената вентилация.

Този процес може да се види и в температурата на въздуха – например, сутрешната температура в „Дружба“ е по-ниска от тази на Копитото.

При температурна инверсия замърсителите остават ниско в атмосферата и се натрупват, което е и причина най-високи нива на ФПЧ да се засичат в часовете от полунощ до рано сутрин. Валежи, вятър и нагряване на земната повърхност от слънцето водят до възстановяване на нормалното състояние на атмосферата, при която топлият въздух е в ниските слоеве, а студеният – над него" – пояснява столичната кметица в социалната мрежа.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
неизмитите коли, вкл. отдолу ш
09.01.2018 17:28:38
0
1
Просто конфискувайте всички гадни и мръсни коли. 80 % в България!!! В чужбина неизмитите коли, вкл. отдолу шасито, се глобяват и не се пускат да влязат в населеното място!!! За да не замърсяват градовете!!!! И не само ги конфискувайте, глобете, ами и за всичката мръсотия от момента на влизане в България - за нанесентие щети и мръсотии - ГЛОБИ!!! Ето това предложете на ЕС ....Даже може да дойде от ЕС като жест .... По европейски. Задръстванията будят възмущението на изрядните, чистите коли!!!
Организирана мафия и престъпност и корупция.
И понеже идвам от страна, където емоционалните и смислови връзки на т.нар. у нас "европийска риторика" са автентичн, т.е част от Езика ....Вижте дали наред с колите.... /мръсотията и физическата агресия на хора, с много ниско ниво на Език/мисловни процеси. Как Целенасочената политика по новия/европейски език/риторика.... беше допълнително вкарана в комуникационнта среда. (където са и колите, мутрите) Смисловият дефект, липсата на изграждане на смислова връзка има съответното наименование на професионално ниво. След това, когато смислова връзка не се изгради, следва и отрицателната емоционална връзка...., защото човек, дали си признава или не, просто се ядосва и "бие" с "европейската риторика"/модерни бе! простите/или образовани слушатели. Т.е. емоционалната връзка е отрицателна. никой не усвоява език с отрицателна емоционална връзка и без смислова също. Камо ли европейските ценности да се валоризират, интегрират, развиват... т.е. България да върви напред....
Връщайки се към колите, положението с това нещо заслужава да бъде военно положение - изхвърляенето/конфискацията на МПС-тата и йерархията на валоризацията на европейската или българската гражданска култура!!! (Не съветксата/комунистическата За това как е създадена или внесена у нас - някой друг път!!!). В този смисъл - проблемът с медиите/социалните комуникации в България... Е ли са те градски, граждански? Коя от тях... във всичките погазени логически връзки (оттам стават и емоционални)? Не просто са "Фалшиви" ....
Още страшни неща. Тези заложени "мини" при изграждането, или усвояването, или ученето на "новия" европейски/предишния български език. Езикът - система на комуникация. При каквото и да е положение, примерно военно, ( най-отявлено с тези коли, убийства, лъжи и т.н....) без да съм военен специалист... като се залага "дефект" в комуникационната система - просто нищо не съществува. Всичко се взривява!!! Това е положението с така нар. Европейска риторика. "Европейската риторика" е част от жанрове, вкл. рекламата в съответната страна, които в България не се приемат, адоптират, развиват. Т.е България не извървява пътя да се присъедини към тях, да се хармонизира към тях. Защото те Валоризират Европейското градско общество, история и т.н. Затова не се развиват в България. не само не се развиват, а се унищожават!!! Целенасочено, по всички възможни комуникационни канали. Вкл. МПС-тата.

Коя друга страна съществува или претендира ... за какво, къде, с кого/пред кого с 80% брутални, вече извратени, очевидно и недвусмикслено безмозъчни агресивни улични бандити??? Защо президенти, НС или министри не извикаха (оперативни) служби всеки ден, седмица да им се рапортува какво става с МПС-тат в България??? И в какъв срок, следва да бъде решена Инвазията/Агресията??? Защо аз с не зная какви образователни и имуществени цензове никога няма да бъда участник в тая мръсотия....или улично движение, защото е отвратително разбира се, и когато рапортуваш на властите (писмено/устно) по съответните извращения - къде е резултата? Защо аз съм "дискриминирана" и хиляди, милиони като мен...с елементарно човешко съзнание и мозък а тези безмозъчни и агресивни "маси" замърсяват цялата страна??? Със сигурност от бракмите поне ще има някакъв метал. Кажете на овластените, какъвто и да им е образователния и имуществения ценз - как се решават проблемите с мръсните, нови и изрядни коли в Западна Европа!!! За градоустройство, и всякакви модерни неща за изнасянето на тези мръсотии, дори и нови,...къде са медиите тези теми? А не няма пари за това, няма пари за онова.... Гражданин, с гражданска история не от едно поколение и малко по-стари от София. Малко са тъй проблемите от комунизма и пост-комунизма. Кой гражданин и кой дошъл и са мисли, че е гражданин. Камо ли пък Софиянец, мила мамо... къде се е увеличила не знам в каква геометрична прогресия! И къде е разрушена като село.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки