България под пелена от фини прахови частици


България под пелена от фини прахови частици
09 Януари 2018, Вторник


Вижте къде са регистрирани най-големите замърсявания и какво причиняват те

Автор: Десант

В последните дни данните на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) показват сериозни превишения с фини прахови частици в страната.

Вчера запрашаването в София е било няколко пъти над допустимата норма, като най-тежка е  ситуацията в кварталите „Надежда" и „Хиподрума", където замърсяването с прах е вчера е скочило три пъти над допустимото, в „Павлово" – над два пъти и половина. Замърсено е било и в „Дружба". 

Над два пъти и от допустимото е било замърсяването в Плевен, Пловдив, Благоевград и Горна Оряховица, около два пъти – в Бургас и Видин, а в редица други градове проблемът е сериозен (поне един път над допустимата норма). Сред тях са Несебър, Димитровград, Русе, Стара Загора, Сливен и Шумен.

Причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 – 50 mg/m3, е масово използване на твърдо гориво в битовия и в обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия, посочват от Изпълнителната агенция по околната среда.

Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет от най-разпространените и влошаващи качеството на живот белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Лекарите съветват да се носят маски, които трябва често да се сменят – през два-три часа. Все пак специалистите предупреждават, че те обират големите прахови частици, но не улавят най-фините прашинки.


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
"Гражданското Обещество?&
13.01.2018 10:19:50
0
0
"Гражданското Обещество?" или всъщност "Цивилното Общество! в оригинал.
Да си допълня анализа. А пък го няма? Всъщност, име се предвид неорганизираното население/общество в противовес на организираните - църква, армия, администрации. При тях има йерархия, по този начин членовете им са контролирани.Не свободни. Дали чрез договори (права -задължения). Докато цивилното общество/население - това са християните, миряните....В християнското общество, християнският град. В онези езици си остава "сивил сосайъти", а при нас -"гражданско общество"? Пак въведждане в грешка, мъгла, неяснота, объркване, неизяснена терминология - защото в неговия буквален превод, както е на съответните езици. "Цивилно общество", или "Цивилно Гражданско общество", спрямо тоталитарното, монополистичното е по-близко до оригинала.
Т.е. анти-тезата на "не-цивилното общество/организираното общество". Освен това, има се точно предвид Прехода от Военно/Военизирано към Цивилно... общество/начало, при нас. Мирско, мирянско, мирово общество, ценности....
Дотолкова доколкото тези Йерархизирани общества се градят на базата на договорно-правни права и задължения, Жан.Жак Русо, значи, лансира, в тази смислова връзка, "Обществения договар". И голямата пропаганда, която се даде, само на думи... на Обществения Договор. Защо не се направиха предавания, дискусии и в медиите, разяснителни кампании, диспути.... по тези въпроси? Да се трасира... трасето на мисълта....
Ако се вземе "Гражданско право"- дори гражданското право, като дял от правната система. То мени своя състав/глави, които влизат или излизат в/от него. В исторически план, във времето, в юридическите системи на тези страни, правни култури, за които става въпрос.
Основа християнското общество, "християнският език" - в основа на християнските цивилазации (религиозното/духовното начало) е езикът. Престъпленията по Езика/Църквата. Езикът... в неговите най-сложни, комплексни прояви, достижения - е Църквата, библията, свещените книги. Като Свещен фундамент, литература, който и досега е валиден. Попадам "Чеда на светлината" (ето църквата, като литература, език. сайт slovo - присъдата срещу Престъпността... Един юридически текст, прекрасна теория, абстрактна мисъл, но без литературно/духовно въздействие не може да има това въздействие. Но от своя страна налага силовите мерки по преустановяването/прекратяването на престъпленията. Превантивно срещу ....престъпното съзнание, за Морала, Доброто и т. н.

Пак по тези европейски риторики - "интегриран план за развитие" (явно се има предвид градоустройство, благоустрояване...) Отново се оказва, че не знам кой си век, не знам кой си автор, при не знам какви обстоятелства въвежда понятието "интегриран/о ... еди какво си. Земеделие, примерно. Историята на въвеждането на това понятие е като един Манифест за реорганизация, ново философско течение, програмен документ, първоначален текст, есе, труд, библия, политически текст за литературно, или художествено ... архитектурно направление. Към което се присъединяват други творци. Това е школа, която развива, въвежда тази терминология и цялата понятийна мрежа, логически връзки, с които е свързана. За времето си решения/подобрения ... за които се е изградило, обхваща понятието) Ние не ги познаваме. И просто взимаме/копираме "интегрирано" без да знаеш за какво става въпрос. История на
понятията на Западната мисъл. Трябва не само чистата история ... но и културния контекст в неговата изключителна сложност/непознатост за нас. И нашите неща преди.... Цензурата.

3-ти Пример. "Аки". Имах познати в администрацията, по европейската интеграция. И като ги питах, какво значи "Аки"? Не можеха да ми обяснят. "Не знаеме." Изключително добросъвестни и Умни хора. Те срещат тези трудности ....никой не реагира от техните шефове, партии, политици, кабинети ? Ползват голям консултативен ресурс, нали? Сега (защото ми е дошло време, интерес да отзеля да иследвам, усвоя "лексика" отваряш речници - се оказва че е част от Църковно право/мисъл/логика. Много сложно! Кой ще го изучава, или го е изучавал - въобще не знам. И се съмнявам, че в България имаме такива специалисти по Западното църковно право и в неговата история, течения и т.н. Вече .. "нашето". Кръст му бил сложен...Извадени са тези неща (елементи, думи, словосъчетания - "мирови съдия"... има се предвид "граждански съдия") и от художествената литература. Значи, "аки" като вид хипотеза, най-вероятно, е нещо работещо на принципа на Пробата и Грешката. Това ли е в ЕС - контекст? Даже не съумявам да го представя в теоретична мисъл. ?

Т.е трябва да се открият тези смислови връзки... за да знаеш какво правиш, говориш...как се изгражда този език, цивилно общество, във всичките му контекстове. В единение, хармония, смислови връзки, движение, мисъл, заключение, предложение, теза!!! С ограниченията, схоластиката от комунизма - къде сме ние? И за да се камуфлира, прикрие това изключително ниско езиково ниво (което стига само до четене/усвояване на технически/юридически текст/суха теория, без другите и връзки и История!!!) и затова се правят тия каши/престъпления с мас-медиите. Просто - Не са християнски, не са граждански. В основата стои "фалшивото". Не се изгражда валоризация....(Не-разбирането води до точно обратният ефект.... но и да се прикрие...?."капацитет". Но при тези страшни обстоятелства и пречене, погазване той няма и да се изгради ) Валоризацита, утвърждаването се гради на историческия континюитет... Не може да се избяга от това. Вкл. в контекстовете... продължението, хармонизирането, съгласуването на контекстовете. А ла анализа на нашите класици - Конкорданса.. на контекстовете, емоционални и смислови връзки. Конкорданс - в западен смисъл. Има ли го в нашия - не зная. Превес има на западната лексика Има ли рецепция на български? Някой трябва да помогне. Понеже и на това нещо се пречи да се изгради в България. Езиковите...проблеми в необятната им сложност. Мисълта.
Кой оплита конците (на мисълта) още от самото начало по тия въпроси? Какво ще правиш, ако не си ги изясниш? какво "мнение" ще се гради, после пък "обществено" и т.н.? Западната мисъл, и въобще човешката/на човека никога не се развива по този начин.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки