НФСБ постави паметна плоча на връх Българка


НФСБ постави паметна плоча на връх Българка
08 Януари 2018, Понеделник


Вижте какво увековечава мемориалният знак

Автор: Доброслав Иванов

НФСБ постави паметна плоча на връх Българка в Сливенския Балкан. Тя увековечава пребиваването в района на четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски.

Инициативата е на зам.-областния управител Димитринка Петкова, която е от квотата на „Обединени патриоти". Тя пое ангажимента и спомоществователството за изработката на паметния знак.

Плочата е поставена на връх Българка, в района, където през 1867 г. е пребивавала четата на Панайот Хитов със знаменосец Левски. Там, на 28 май е приет „Закон за българското народно въстание, по който да се управлява българската народна войска”, съставен от Георги С. Раковски във връзка с плановете за освобождаване на България от турско робство.

Гранитната плоча бе изнесена до върха лично от председателя на НФСБ, район Централен в Сливен Валентин Велев. Съдействие оказаха и от администрацията на Природен парк „Сините камъни” и туристическо дружество „Стоте войводи”.

Маршрутът ще бъде маркиран и в подножието на върха ще бъде поставена табела с по-обширна информация, консултирана с РИМ-Сливен.


В категории: Новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Приятел на България
09.01.2018 07:17:54
0
0
Това при положение че Русия иска Турксия Поток да мине през БЮРМ!!!
3
Приятел на България
09.01.2018 07:16:16
0
0
Да цитирам от себе си:
"Освен това, сърбите и "македонците" никак не са благодарни към Русия, вие които нямате причини да бъдете така, защо продължавате с признателността към тази страна???"

Кога Рус пие и мечката на маса седнува
Русите не ги убива куршум туку алкохол

http://vecer.mk/svet/rusite-ne-gi-ubiva-kurshum-tuku-alkohol
2
Приятел на България
09.01.2018 01:17:13
0
0
В никаъв случай не трябва да се въведат уроци по румънски в училищата за влашките цигани (т.н. рудари). Те са езиково румънизирани цигани, има ги и в Унгария, Сърбия и т.н. където се наричат баеши но все пак цигани, тоест първоначалният им майчин език беше цигански, така че ако се наложи да им се преподаде и по друг език, освен българския то този език е циганският. Те обаче доброволно искат да се българизират защото са християни и за тях българите като държавноносители и държавнотворци са престижни, така че няма защо да им се преподаде по румънски или цигански.
1
Приятел на България
09.01.2018 01:06:17
0
0
1. Руснаците освобождават България, така е. Крайната им цел обаче е извоюването на Босфор и Дарданели. Превръщането на България в задунайска губерния веднага след освобождението не е в полза на руснаците защото това щеше да алармира западните Велики Сили които щяха да въоръжат Турция, Гърция, Румъния и Сърбия. Така че руснаците временно имат нужда от независима но външнополитически подчинена България. Освен това, българите щяха да се бунтуват срещу тях ако страната беше превърната в руска територия и щяха да получат оръжейна подкрепа на (поне част от) западните велики сили и съседните държави. Така че Русия разчита на благодарността ви в съвместната борба срещу Турция. Тогава в Северна Добруджа българите започват да са подложени на гонения, „благодарение“ на Русия която дава тази територия на Румъния. В Поморавието българите са принудени да се сърбизират. България има какво да предложи на западните големи държави: борба срещу Русия или Турция в замяна на Северна Добруджа и/или Поморавия.
Русия воюва срещу България на страна на Сърбия, Румъния и Гърция през първата световна война, насилствено македонизира Пиринския край, „върна“ на Сърбия/Югославия българските територии освободени от България и Германия след края на втората световна война, комунизира страната, дава на Румъния Северна Добруджа, не признава съединението на Източна Румелия с България, нито провъзгласяването на независимостта през 1908 г. и т.н.
Русия се сдобива със Северна Добруджа и кавказки територии след войната от 1877-8. Българските опълченци и местното българско население твърде много помагат на руската войска, с храна, разузнавателни сведения, чрез въоръжена борба и т.н., така че и вие сте допринесли за руските териториални придобивки (Северна Добруджа, тоест Южна Бесарабия и кавказките територии). Освен това, сърбите и "македонците" никак не са благодарни към Русия, вие които нямате причини да бъдете така, защо продължавате с признателността към тази страна??? Ако Русия можеше да окупира Босфора и Дарданелите и да изтласка Османската Империя от Европа, то вие щете да сте и днес жители и граждани на Русия, може би напълно русифицирани и може би българският език щеше да е изчезнал.
Русия няма никаква услуга за връщането на Южна Добруджа. Германия и Италия я върнат за да спечелят България на тяхната страна. Англия и САЩ също признават справедливостта на българската кауза в Южна Добруджа, през цялото междувоенно време, а и веднага след като Германия и Италия върнат тази земя на вас.
In a speech on September 5, 1940, Churchill said, “Personally I have always thought that the Southern part of the Dobrudja ought to be restored to Bulgaria, and I have never been happy about the way Hungary was treated after the last war.” Churchill, Speeches, 1: 246
2. България има интерес от силна Украйна като съюзник срещу Румъния и Русия. Румъния има териториални претенции към и двете страни а Русия иска да ги превърне и двете в губернии.
3. Русия почти винаги е предпочитала Сърбия пред България, включително и в днешно време.
Вижте какво са казали „лошите“ американци за българите в Македония, докато руският (или съветският, същото е, Съветският Съюз е комунистическа Русия) Коминтерн през 1934 г. създава македонската нация или по-точно дава допълнителен и мощен тласък на вече създадения от сърбите македонизъм:
https://en.wikiquote.org/wiki/Edward_R._Stettinius
The Department has noted with considerable apprehension increasing propaganda rumors and semi-official statements in favor of an autonomous Macedonia emanating from Bulgaria, but also from Yugoslav partisan and other sources with the implication that Greek territory would be included in the projected State. This Government considers talk of „Macedonian Nation“, „Macedonian Fatherland“, or „Macedonian National Consciousness“ to be unjustified demagoguery representing no ethnic or political reality, and sees in its present revival a possible cloak for aggressive intentions against Greece.
U.S. State Dep. Foreign Relations Vol. VII, Circular Airgram [868.014]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки