Скандалът с приема в детските градини в София влиза в прокуратурата


Скандалът с приема в детските градини в София влиза в прокуратурата
Преди дни родители поискаха да видят всички документи от проверката за дейността на бившия директор на Детска градина №164 "Зорница" Мариана Иванова, която бе уволнена
08 Януари 2018, Понеделник


В изнесените в медиите данни има сериозни съмнения за престъпления по служба и злоупотреба със служебно положение, казват от Антикорупционен фонд

Автор: Десант

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата по повод изнесените в медиите данни за натиск върху директори на детски градини за надпланов прием на деца в детска градина в Горна баня, както у съмнения за подобни практики и в други места на територията на Столична община.

“В изнесеното в медиите има данни, които пораждат съмнения за корупционни практики като злоупотреба със служебно положение, както и за престъпления по служба, в които са замесени директори на дирекции и експерти в Столична община, както и от районни кметове и служители в районни кметства”, се казва в изпратения до Софийска районна прокуратура сигнал. 
 
През последните седмици в национални медии бяха излъчени серия от репортажи и интервюта с примери за натиск към бившия директор на 164 ОДЗ “Зорница” в софийския квартал Горна баня, Мариана Иванова.

В тези предавания бяха показани и конкретни примери за устен и писмен натиск от страна на служители в общинската и районната администрации за надпланов прием на деца в тези заведения. 
 
Досега обаче няма информация за прокурорска проверка по случая, а единствено за вътрешно разследване в Столична община по изнесените данни. 
 
От организацията считат, че следва да бъде извършена проверка и дали предоставената при приема на децата медицинска документация не представлява документ с невярно съдържание, и по-специално дали издадените документи от лекарски комисии не са създадени за да послужат в производството по допускане на надпланов прием в детските градини по реда на допълнителния прием по реда на чл. 7, ал. 5 от Наредбата за прием на деца в общинските детски градини на територията на Столична община
 
“Не на последно място считаме, че следва да се извърши проверка дали не са извършени престъпления при допълнителния прием и в останалите детски заведения в Столична община, включително и дали е осъществяван натиск, представляващ престъпление по служба”, се казва с изпратения сигнал. 
 
Сигналът е изпратен до Софийска районна прокуратура по компетентност. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки