Станислав Доспевски е един от първите българи с академично художествено образование


Станислав Доспевски е един от първите българи с академично художествено образование
06 Януари 2018, Събота


Племенникът на Захари Зограф умира на 6 януари преди 140 години

Автор: Атанас Коев

На 6 януари се навършват 140 години от смъртта на един един от най-изявените възрожденски художници и иконописци, виден представител на Самоковската художествена школа Станислав Доспевски.

Истинското му име е Зафир Зограф, син на Димитър Зограф и племенник на Захари Зограф. Той е един от първите българи, придобили академично художествено образование.

Бъдещият живописец е роден на 3 декември 1823 г. в Самоков, но впоследствие семейството му се преселва в Пазарджик.

Първоначално учи в родния си град, а след това продължава образованието си в Пловдив. Още от малък той навлиза в живописта, като помага на баща си в изписване иконите на пловдивската църква „Св. Неделя“.

През 1850 г. младият иконописец заминава за Русия, където се записва да учи в Московското художествено училище за живопис, скулптура и архитектура. След това завършва и Имперската Художествена академия в Санкт-Петербург през 1856 година, в класа на известния художник от този периода Ф. А. Бруни.

След като се дипломира в руската академия видният самоковец се завръща в България и се преименува в Станислав Доспевски. С дейността си като живописец той става родоначалник на светския живописен портрет у нас. Продължава да рисува в града на тепетата, въпреки че живее в Самоков и в Пазарджик.

В разгара на Руско-турската война (1877-1878 г.) Станислав Доспевски е арестуван от турските власти и е хвърлен в Пловдивската тъмница. След това е изпратен в Цариград с влакова композиция със затворници.

Умира след заразяване с тиф в един от затворите на турската столица, а датата е 6 януари 1878 г. Погребан е в двора на българската църква „Св. Стефан“, намираща се в Цариград.

Видният възрожденски художник оставя около 30 реалистични портрета и голям брой икони намиращи се в Преображенския и в Лопушанския манастири.

Днес в знак на признателност към Станислав Доспевски на негово име е наречено едно от началните училища в Самоков.

Правнучка на изявения живописец от периода на Възраждането е преводачката Нели Доспевска.


В категории: Добри Вести , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки