Двойният стандарт при храните в Европа е приоритетна тема на Българското председателство


Двойният стандарт при храните в Европа е приоритетна тема на Българското председателство
05 Януари 2018, Петък


ЕС трябва да прилага мерки срещу двойния стандарт при храните, напитките и козметиката, каза и в годишната си реч за състоянието на ЕС през септември 2017 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Автор: Десант

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, омбудсманът Мая Манолова и министърът на икономиката Емил Караниколов обсъдиха днес проблема с двойния стандарт при храните сред държавите-членки на ЕС.

Инициативата за срещата и за последващи действия в името на всеки един от гражданите на ЕС е на омбудсмана на Република България Мая Манолова.

Двойният стандарт при храните е приоритетна тема за първото ни ротационно председателство, затова докато страната ни оглавява Съвета на ЕС, на проблема ще бъде посветена специална конференция на високо ниво. Планира се това да се случи идния месец.

“Българското председателство е отворено към гражданите на ЕС, затова то ще постави на европейския дневен ред проблема с двойния стандарт при храните“, посочи по време на разговорите министър Павлова.

„България има възможността да инициира процес на законодателни промени, които да гарантират еднакво качество на храните и в България, и в Чехия, и във Франция, и във всяка държава-членка на ЕС“, заяви Мая Манолова.

Още миналата година българският омбудсман сезира с петиция Европейския парламент – и по-специално Комисията по петициите, за двойния стандарт при храните, наблюдаван в държави от Западна и Източна Европа.

На срещата при министър Павлова присъстваха още изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

В годишната си реч за състоянието на ЕС през септември 2017 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че Европа ефикасно трябва да прилага мерки срещу двойния стандарт при храните, напитките и козметиката в Централна и Източна Европа, тъй като в рамките на общността не може да има два вида потребители.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки