Кметът на Банско: Общият устройствен план на общината не засяга територии на НП „Пирин“


Кметът на Банско: Общият устройствен план на общината не засяга територии на НП „Пирин“
Снимки: Вяра нюз
05 Януари 2018, Петък


Предвиждат се буферни зони по границите с парка, както и изграждане на много паркове и градини

Автор: Десант

Кметът на община Банско Георги Икономов даде пресконференция по повод твърденията за нов бум на строителство в града, които създават напрежение в цялата страна.

На брифинга беше уточнено, че през 2012 г. община Банско започва процедура по изготвяне на Общ устройствен план на общината (ОУПО). В процеса на проучване и изготвяне на плана се установява, че в годините между 2004 г. и 2010 г. извън рагулационните граници на Банско са урбанизирани и застроени големи територии от местностите Гуровица, Свети Иван, Грамадето, Кошерината, Карантията, Средореко, Асаница и Герачни улици.

Като предвиждане в ОУПО се залага изработването на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване), с който да се урегулират застроените с индивидуални ПУП-ове територии и да се изгради необходимата техническа инфраструктура и транспортни връзки между тях и стария град.

Впоследствие през 2014 г. се възлага изработването на ПУП-ПРЗ за селищни образувания на Банско, който следва стриктно предвижданията на проекта на ОУПО и в който те са определени с устройствена зона „Ок“ – „за курорт“.

Впоследствие ОУПО минава необходимите съгласувания, като е изготвена и приета Екологична оценка (ЕО) и влиза в сила с Решение №305 от Протокол №18/28 декември 2016 г. на Общински съвет-Банско.

С проекта за ПУП-ПРЗ за селищни образувания в землището на Банско се обхваща обща площ от 1894 дка. Към днешна дата 55,6% (1054 дка) от площите са застроени с жилищни сгради и сгради за обществено обслужващи дейности. Едва около 34% (644 дка) са земеделски територии.

Проектът за ПУП–ПРЗ предвижда урегулиране на цялата територия, което обхваща основно застроени земи, с цел осигуряване на транспортна и техническа инфраструктура за обслужването им.

Разработката не обхваща територии извън предвидените в ОУПО, не засяга територии на НП „Пирин“, предвижда буферни зони по границите с парка и не е пряко свързана с инвестиционни намерения за бъдещи спортни съоръжения.

Около 20% от незастроената територия е предвидена за изграждане на озеленяване, паркове, градини, транспорт и комуникации.

Предвиждането на предварителния проект (в процес на съгласуване) е урбанизиране на земеделските територии, които са разположени между вече застроени земи, като новите територии, отредени за жилищно застрояване и обществено обслужване, са 382 дка от общо 1894 дка, обхванати от разработката. Това са основно земеделски земи, намиращи се между вече урбанизирани терени и до които вече е осигурена техническа инфраструктура.

Предварителният проект за ПУП-ПРЗ е предаден и обявен преди влизане в сила на ОУПО. Окончателният проект се разработва съгласно вече одобрените правила за прилагане на ОУПО, от което ще се появи разлика в прогнозните стойности за бъдещото застрояване.

Градоустройствените показатели на новообразуваните УПИ са намалени с около 2 пъти от тези на вече застроените имоти, като съгласно ОУПО те са Плътност на застрояване 30%, Кинт 0.9, Мин. озеленяване 50% и Максимална височина 10 м (3 ет.), задължително е осигуряването на паркоместа за посетителите в границите на имота.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки