И мъжете от витошкото село Кладница играят ледено хоро по Йордановден


И мъжете от витошкото село Кладница играят ледено хоро по Йордановден
Снимка: Архив
05 Януари 2018, Петък


Инициативата е на треньора на пернишкия отбор по ръгби "Валяците" Георги Ваклинов

Автор: Десант

Не само в Калофер на Богоявление мъжете ще рипат хоро в ледените води на минаващата през родния град на Ботев река Тунджа. В скоби, ще споменем, че там по ирония на съдбата традицията се спазва тъкмо на 6 януари, когато е и рождената дата на славния наш поет революционер. 

Но думата ни в случая е за това, че мъжко хоро на Йордановден ще има в пернишкото село Кладница. В реката, минаваща край тамошния манастир “Свети Николай Чудотворец”, под звуците на тъпани и гайди ще нагазят местните представители на силния пол, както и спортистите от пернишкия ръгби клуб "Валяците".

Инициативата се организира за трета поредна година от треньора на миньорските ръгбисти Георги Ваклинов. Пред телевизия Кракра той заяви: “Борим се да ги има тези традиции и ценности, да ги предадем и на нашите деца”.


Георги Ваклинов

Миналата година заради обилния снеговалеж в района мъжкото хоро се е състояло пред читалището на селото. Но сега отново се връща в реката. 

Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици. На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

Село Кладница се намира в южните скатове на Витоша. От него тръгват туристически маршрути към витошките върхове: Селимица, Острица и Черни връх.

От 2003 г. районът на Кладница и съседното Рударци е известен като любима местност на американските кинопредприемачи за заснемане на продукции, най-големите от които са „Юлий Цезар“ и „Спартак“. На територията са изградени забележителни декори, а при заснемането се включва голяма част от населението за масовки и статисти.




В категории: Новини , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки