Наша гордост: Българин е сред десетте най-перспективни млади учени в света


Наша гордост: Българин е сред десетте най-перспективни млади учени в света
05 Януари 2018, Петък


Професор Теньо Попминчев е напът да създаде медицински рентгенов лазер за много ранна диагностика, която би позволила на лекарите да засичат болестите, докато все още е възможно оздравяването

Автор: Десант

Българин е напът да създаде медицински рентгенов лазер за много ранна диагностика, която би позволила на лекарите да засичат болестите, докато все още е възможно оздравяването. Професор Теньо Попминчев не е просто гражданин на България. Той е, както сам казва, гражданин на света, съобщава Нова телевизия.

„Учените сме граждани на планетата, дори на Вселената”, казва професорът.

Той вярва, че науката винаги е била притежание на човечеството, а не на отделни институции или държави. Според него ученият не става такъв в библиотеките или институциите, а когато се учи от най-добрите.

Първата му школа е при Теодоси Теодосиев. Заради жаждата си за знания Теньо заминава за Америка.

Там, заедно със своя брат Димитър, създава първия рентгенов лазер със свръхкъси импулси, а също и на нов метод в нелинейната оптика. Тяхното революционно откритие, направено в лаборатория в САЩ, намира вече приложения във фундаменталната наука и индустрията, нанотехнологиите, бъдещата наноелектроника, за създаване на следващата генерация свърхбързи микропроцесори и хардискове, за ранната диагностика на болести и т.н.

През 2016 година проф. Теньо Попминчев става носител на наградата „Питагор” за значим принос на български учен, работещ в чужбина. Определен е и от списание Science News сред десетте най-перспективни млади учени в света.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки