Минималната работна заплата ще се договаря и преразглежда периодично, реши правителството


Минималната работна заплата ще се договаря и преразглежда периодично, реши правителството
03 Януари 2018, Сряда


При определянето й ще се отчитат важни социално-икономически критерии като инфлацията, производителността на труда, заетостта и др.

Автор: Десант

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенция №131 на Международната организация на труда (МОТ) за определяне на минимална работна заплата (МРЗ). Съгласно документа тя ще се договаря и преразглежда периодично след консултации с представителните организации на работодателите и работниците.

При определянето на МРЗ ще се отчитат важни социално-икономически критерии като инфлацията, производителността на труда, заетостта, динамиката на брутния вътрешен продукт, нуждите на работниците и техните семейства. С ратификацията ще се гарантира предвидимост в ръста на минималната заплата.

Ратификацията е заложена като мярка в управленската програма на правителството и ще бъде стъпка за въвеждане на съвременните международни трудови стандартни в националното законодателство. С приемането на Конвенцията ще бъде изпълнена общата цел на правителството, синдикатите и работодателите, свързана със създаването на прозрачен механизъм за определяне на минималната заплата в отговор на специфични препоръки на Съвета на ЕС.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки