Пикът на грипа ще е в края на януари и началото на февруари


Пикът на грипа ще е в края на януари и началото на февруари
02 Януари 2018, Вторник


Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, в момента се регистррат отделни случаи на щам от категория А и близък до свинския 

Автор: Десант

Започнало е повишението на грипните заболявания в Европа. У нас пикът се очаква да е в края на януари и началото на февруари.

Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

В момента се регистрат отделни случаи на грип от категория А и близък до свинския грип, добави той. Ако има циркулация на последния, може да има и повече усложнения, но не се знае дали ще е основен причинител на епидемията, обясни Кунчев.

Експертът препоръча помещенията да се проветряват и да се спазва сериозни лична хигиена, за да се предпазим от разболяване.

Доц. Атанас Мангъров пък обясни пред "България он еър", че в момента у нас не може да се говори за грипна епидемия.

"Сега, когато децата тръгнат на училище след ваканцията, ще се увеличат възможностите и както всяка година в края на януари, началото на февруари, може да се очаква върха на евентуалната епидемия", коментира той в ефира на медията.

Лекарят обясни още, че рисковите групи за заболяванията са най-малките деца, които посещават детски заведения или имат братя и сестри, които ходят на градина или ясла.

"Другите, които са рискови, това са възрастните хора, които често имат допълнителни заболявания, което при една такава инфекция може да изведе от равновесие", подчерта доц. Мангъров.

Той обясни, че при грипната инфекция човек се чувства много зле. По думите му в момента в София, всеки с температура и суха кашлица най-вероятно има грип.


В категории: Новини , Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки