Омбудсманът започва кампания за подкрепа на деца с един родител


Омбудсманът започва кампания за подкрепа на деца с един родител
29 Декември 2017, Петък


Предложението до Министерски съвет е за промени в две наредби – за наследствената пенсия и за училищните стипендии

Автор: Десант

Омбудсманът Мая Манолова ще отправи предложение до Министерски съвет за промени в две наредби, които да защитят правата на децата, останали с един родител. Тя ще подготви текстове, свързани с условията за получаване на наследствена пенсия от деца с починал родител, както и за получаването на училищни стипендии от сираци.

Това стана ясно днес на среща в институцията, където Мая Манолова даде старт на кампанията за защита правата на децата, останали с един родител.

Поводът бе гневното писмо до Дядо Коледа, което изпрати Златина Хаджипанайотова – самотна майка на три деца, която потърси съдействие от омбудсмана за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

„На първо място ще искаме да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител за получаване на наследствена пенсия, ако той е на възраст до 25 г. Държавата и институциите наказват деца за чужда вина – за това, че някой не се е осигурявал или е бил в невъзможност да го направи. Ще настояваме и за намаляване на изискуемия стаж на починалия родител, ако е на по-висока възраст“, заяви Мая Манолова.

Тя ще предложи и промяна в наредбата за пенсиите и за осигурителния стаж, с която да отпадне изискването за месечен доход, който да не надхвърля 75 лв., за да може детето, останало с един родител, да получава персонална пенсия.

Друго изменение, което ще бъде предложено от обществения защитник, е в наредбата за получаването на училищни стипендии. В момента от финансова подкрепа, предвидена за полусираци, не могат да се възползват деца в начален и долен курс.

Още в началото на следващата година омбудсманът ще организира национална кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички отговорни институции, за да се обсъдят законодателните промени в подкрепа на децата сираци.

На срещата присъстваха родители в сходна ситуация, представители на Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт, Комисията за защита от дискриминация, Държавната агенция за закрила на детето, неправителствени организации и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки