България бележи напредък в икономическата си свобода


България бележи напредък в икономическата си свобода
Графика: БТПП
28 Декември 2017, Четвъртък


С 13 места по-нагоре се изкачва страната ни в Индекса на икономическата свобода на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“

Автор: Десант

Преглед на мястото на България в световен мащаб, който БТПП изготви на базата на докладите през 2017 г. на международни престижни институции, показва значително подобряване на страната ни по икономическа свобода, както и  положителни промени в конкурентоспособността. 

С 13 места по-нагоре се изкачва България в Индекса на икономическата свобода на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“– от 60-то място през 2016 на 47-мо място през 2017 година.

В другата класация, обаче, на канадския институт „Фрейзър” – Икономическа свобода по света, спадаме с три места на 48-мо място, но за нейното изготвяне са ползвани данни за страните от 2015 г.

В новото издание на класацията на Световния икономически форум Индекс на глобалната конкурентоспособност 2017-2018 г. сме класирани с позиция по-напред – 49-то място, спрямо 50-то в предходното издание.

На 25-то място сме в света по макроикономическа стабилности и по този подкритерий България продължава да получава високи оценки. В другата известна класация, отчитаща конкурентоспособността на „Международния институт за управленско развитие”, Швейцария, също се изкачваме с една позиция от 50-то място през 2016 г. на 49 място през 2017 г.

Повишава се позицията на България и по отношение на Индекса на просперитет на лондонския институт Легатум, където от 57-мо място през 2016 година, днес сме на 51-во.

Все още страната ни има слаб успех в иновациите и това е областта, в която бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на напредък. Само с една позиция напредваме – на 38-мо място, според Глобалния иновационен индексхот 2017 г. спрямо 39-то в предходното издание на класацията.

По отношение на „Индекса на глобализация“ на икономическия институт KOF отбелязваме спад с 8 позиции (30-то място през 2016 г.), където днес се намираме на 38-мо място. При „Индекса на право на собственост“ също се отчитат негативни тенденции –  от 66-то място през 2016г. отиваме чак на 85-то за 2017г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки