Преди 145 години Васил Левски е заловен в Къкринското ханче


Преди 145 години Васил Левски е заловен в Къкринското ханче
27 Декември 2017, Сряда


Там през 1931 г. е уреден първият в страната музей, посветен на делото на Апостола

Автор: Десант

Община Ловеч организира гражданско поклонение по повод 145-годишнината от залавянето на Васил Левски.

Честването ще започне в местността Пази мост от 11 часа днес. Там ще бъде представен разказ за срещата на Апостола с турските заптиета на път за село Къкрина.

След това ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Васил Левски в двора на Къркинското ханче, където смелият българин е заловен на 27 декември 1872 г.

Къкринското ханче се наема за нуждите на Вътрешната революционна организация седем месеца преди залавянето на Васил Левски. След неговия арест се изоставя и забравя.

Д-р Параскев Стоянов заедно със спътникът на Васил Левски от Ловеч до Къкрина   посещават село Къкрина и мястото на залавянето пред 1901 г.  Д-р П. Стоянов прави архитектурна скица на основите на ханчето.

На 26 декември същата година поставят първата паметна плоча, която посетителите могат да видят и днес. По-късно гражданският комитет „Васил Левски” в Ловеч подема идеята за възстановяването на ханчето. Това е сторено.

Уредена е музейна експозиция, тържествено открита на 10 май 1931 г. Присъстват гости от София, Плевен, Ловеч и околните  села. Събитието е отразено от националната кинохраника. Къкринското ханче има честта да бъде първият музей в страната, посветен на делото на Апостола, изтъкват от Ловешкия музей, на който ханчето е филиал.

През 40-те години на ХХ век обаче съдбовното санче се обявява за „предателско място” и  отново е забравено. През  80-те години на ХХ век по скицата на д-р П. Стоянов е реконструирано и вътрешният му интериор е обогатен.

Пътят на Апостола на свободата от Ловеч до Къкрина е маркиран през 1968 г. Всяка година на 19 февруари се провежда похода  „По пътя на Левски”.

Днес единственият „свидетел” на историческите събития в двора на ханчето е вековният бряст. Повален е от буря през 1997 г., но е укрепен чрез консервационно-реставрационна дейност, за да напомня и днес са големия "един син на майка България".




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки