Къщата на ген. Рачо Петров остана полуразрушена


Къщата на ген. Рачо Петров остана полуразрушена
Снимка: Булфото
26 Декември 2017, Вторник


Багерите бяха спрени от Инспектората за опазване на културното наследство

Автор: Десант

Преди обед на 26 декември строителни екипи, надзиравани от патрули на СДВР, започнаха постепенното събаряне на останките от някогашния дом на ген. Рачо Петров в София. Двуетажната къща, която се намира на ъгъла на бул. "Дондуков" и ул. "Георги Бенковски", беше необитаема от години. Заради проточили се дълго във времето дела между наследниците, имотът бе занемарен и оставен на произвола на съдбата.

От общинската дирекция за строителен контрол е издадена заповед за събарянето на постройката още през 2013 г. поради невъзможност да бъде укрепена. Наследниците на Рачо Петров обаче отказват да я изпълнят. Те дори твърдят, че са взели мерки да предотвратят самосрутването й. На оградите край парцела минаващите са виждали бележка, че се охранява с денонощно видеонаблюдение от частна агенция за сигурност и охрана.

Преди няколко месеца Столична община решава да започне процедура по принудително събаряне. 

Малко след 17 ч., след като вече е бутната от багерите  стената на сградата откъм ул. "Бенковски", от Министерството на културата излязоха със съобщение, че Инспекторатът за опазване на културното наследство е спрял събарянето до изясняване на случая.

Генералът от пехотата Рачо Петров е бил два пъти министър-председател на България (1901 и 1903-1906 г.), известен като приближен на цар Фердинанд.

След избухването на Междусъюзническата война е назначен начело на разположената около Цариброд и Трън Трета армия. По време на Първата световна война става началник на новосъздадената Македонска военноинспекционна област.

По време на режима на Александър Стамболийски, ген. Рачо Петров е осъден и прекарва 4 години в затвора.

Къщата му в София е строена в началото на ХХ век и е обявена за паметник на културата.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки